Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Miris dunja (1982)

  • Začetnik teme Torrent Maniak
  • Datum pokretanja
Torrent Maniak

Torrent Maniak

MODERATOR
Miris dunja (1982)

Miris dunja bosanskohercegovački je igrani dramski film snimljen 1982. u režiji Mirze Idrizovića. Scenarij su napisali reditelj Mirza Idrizović u saradnji sa Zukom Džumhurom i Karelom Valterom. Miris dunja snimljen je u produkciji Sutjeska filma. Direktor fotografije bio je Danijal Šukalo, koji je na 29. filmskom festivalu u Puli 1982. godine dobio nagradu za rad na kameri u filmu. Također na istom festivalu film je osvojio nagradu za najbolji scenarij. Na filmskom festivalu u Moskvi 1983. bio je nominiran za "Zlatnu nagradu". Za muziku je bio zadužen Esad Arnautalić, a montažu Zora Branković.

Radnja filma se dešava u Sarajevu 1941. Zahvaljujući svom prijateljstvu sa nacistima, Sarajevski biznismen se brzo bogati tokom Drugog svjetskog rata. Međutim, njegova opčinjenost jednom Jevrejkom dovest će do tragedije

Mustafa (Mustafa Nadarević) se želi u ratnom metežu obogatiti pa se druži, banči i orgija s njemačkim oficirima. Sestra Azra (Nada Đurevska) i brat Ibrahim (Irfan Mensur) potpuno drugačije žive, pomažu ilegalcima i kriju mladu Jevrejku. Nijemci vrše pretres u Mustafinoj kući, ubiju mu oca Hamdi-bega (Izet Hajdarhodžić), a Jevrejka Luna (Ljiljana Blagojević) uspijeva pobjeći. Ne znajući šta se desilo, Mustafa se vraća s pijanke i prolazi pored groblja u trenutku kad mu sahranjuju oca. U njemu se nešto lomi i on, neočekivano, ubije njemačkog oficira. Prizor posmatraju Luna i njegov brat koji baca bombu i sam bude ranjen. Bojeći se za život djevojke, moli je da bježi i tako štiti ljubav koja je nikla među njima u surovim danima rata.

Mustafa Nadarević - Mustafa
Ljiljana Blagojević - Luna
Irfan Mensur - Ibrahim
Izet Hajdarhodzić - Hamdibeg
Nada Đurevska - Azra
Semka Sokolović-Bertok - Esma
Boro Stjepanović - Alkalaj
Špela Rozin - Marija
Branko Đurić - Storm
Zijah Sokolović - Huso Mujagin
Pavle Vuisić - Jozo
Zaim Muzaferija - Pekar
Živko 'Žika' Ristić - Efraim
Miroljub Leso - Boro
Vera Margetić - Zora


Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena:
Top