Šta je novo?

Ministri o finansiranju "Petnice"

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Ministri o finansiranju "Petnice"
29. jun 2009. 16:10 -> 19:11

Beograd -- Istraživačka stanica “Petnica” neće prestati da radi i problem sa finansiranjem biće rešen, tvrde ministri nauke i obrazovanje Božidar Đelić i Žarko Obradović.

3030742594a48d3365b89e566210930_extreme.jpg


Međutim, direktor “Petnice” Vigor Majić kaže da do sada nisu dobili nikakav predlog o finansiranju iz Ministarstva obrazovanja i da očekuje poziv kako bi se postigao neki dogovor. “Mi nećemo dozvoliti da ‘Petnica’ prestane s radom”, obećao je ministar Obradović, a Božidar Đelić rekao je da “ne samo da će ‘Petnica’ opstati, nego će i prosperirati”.

I pored ovakvih stavova nadležnih ministara, još uvek nije poznato kada će i kako problem finansiranja “Petnice” biti rešen.

Ovaj Centar od Ministaratva obrazovanja očekivao je 24 miliona dinara u ovoj godini.

“Mi u tom razdelu imamo daleko manje novca nego što se operiše. Moram reći da jedina suma koja se javno pominje je ona koju pominje direktor, to nije dogovoreno sa ministarstvom”, kazao je ministar prosvete Žarko Obradović.

"Mi imamo 7,6 miliona dinara na toj poziciji i zahvaljujući Ministarstva finansija Vlada Srbije je na prethodnoj sednici donela odluku da se još 13 miliona dinara izdvoji za poziciju koja uključuje i izdvajanje sredstava za ‘Petnicu’", rekao je Obradović.

Direktor “Petnice” Vigor Majić kaže da ta ustanova u u ovoj godini nije dobila ništa od sredstava, niti je dobila “bilo kakav predlog koliko bi to Ministarstvo smatralo da je moguće i opravdano”.

“Mi očekujemo da ćemo biti pozvani na razgovor o visini sredstava. Bili bismo zadovoljni sa formulom i visinom sredstava koja je fukcionisala posle 2000. godine”, kaže Majić.

Ministar nauke Božidar Đelić kaže da će vlada učiniti sve da se problemi tekućeg finansiranja "Petnice" prevaziđu, ali i da se ovaj istraživački centar dodatno razvije.

“’Petnica’ je predviđena u infrastukturnom planu i deo je odnosa sa Evropskom investicionom bankom u iznosu od tri miliona evra. Uveliko radimo sa Majićem i njegovom ekipom da infrastruktura koja je započeta pre 10 godina postane realnost u sledeće tri godine”, kaže Đelić.

“Idejno rešenje postoji, potrebno je obezbediti sredstva i ja očekujem da će to postati realnost u naredne dve do tri godine”, naveo je on.

Đelić kaže da je “Petnica” jedan od 12 ključnih projekata koje će Srbija finansirati u narednih tri do pet godina.

Izvor: B92
 
Top