Šta je novo?

Ministarstvo finansija uvodi porez na pristup Fejsbuku

7AF

Član
Učlanjen(a)
01.12.2010
Poruka
664
Ministarstvo finansija uvodi porez na pristup Fejsbuku

Izvor:njuz.net

Kreativan pristup popunjavanju budžeta
dugoročno je opredeljenje ministarke finansija


BEOGRAD, 22. decembar 2010, (Njuz) – U cilju što efikasnijeg popunjavanja poreskih prinosa u narednim godinama, Ministarstvo finansija je iskoristilo Zakon o elektronskim komunikacijama i u saradnji sa Službom za visoku tehnologiju MUP-a Republike Srbije pustilo je danas u probni rad specijalni softver pomoću kojeg će se pratiti i naplaćivati broj pristupa građana Srbije na popularnu društvenu mrežu Fejsbuk. Sledeće godine se očekuje da će porez na Fejsbuk biti treći najznačajniji poreski prihod.
Građani Srbije će počevši od januara 2011. g. na svojim računima za usluge Internet provajdera dobiti dodatno opterećenje od stotinak dinara, u odnosu na broj pristupa populanoj društvenoj mreži.
Pomoćnica u Ministartsvu finansija za finansijski sistem Zorica Dunavić je objasnila za Njuz kako će funcionisati u praksi sprovođenje u delo naplate novog poreza na Fejsbuk, za koji navodi da će omogućiti slivanje u budžet dodatnih 3 milijarde dinara u 2011. godini.
- U saradnji sa Odeljenjem za visoko tehnološki kriminal razvijen je jednostavan, ali specijalan softver koji će iz podataka ovdašnjih Internet provajdera izdvajati podatke o broju pristupa Fesbuku, i te podatke će pridruživati računu za usluge Internet pristupa po ceni od 5 dinara po pristupu. Na taj način računato – navodi Zorica Dunavić – ako se po jednom računu za usluge Internet pristupa uđe na Fejsbuk jednom dvnevno, građani će plaćati oko 120 dinara mesečno dodatnih troškova za usluge Internet pristupa.
Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać je povodom informacije o novom porezu i novom uplivu službi, ovog puta u finansijski sistem Srbije, za Njuz napomenula da njena molba za što urgentniju izmenu Zakona o elektronskim komunikacijama, koji upravo sada doživljava svoju potpunu aktuelizaciju, jer se pokazalo da su svi strahovi koji su postojali oko tog zakona stvarni i dobijaju otelotvorenje u ovom potezu Ministarstva finansija.
Očigledno je da je Ministarstvo finansija iskoristilo uspešnu ideju povezivanja računa za TV pretplatu sa računom za struju. Na ovaj način, ističe gospođa Dunavić, biće omogućeno da se iskoristi fundus od preko 2 miliona osoba koje sada mesečno pristupaju Fejsbuku, i da se ostvari značajan poreski prihod, koji bi se po procenama za 2012. godinu mogao pojaviti i kao treći najvažniji prihod Države Srbije (posle akciza za cigarete i gorivo).
- Prihodi od ovog poreza biće iskorišćeni za povećanje subvencija svim socijalnim kategorijama stanovništva u Srbiji, navodi Zorica Dunavić, a jedan deo će svakako biti usmeren na unapređenje kulturnih vrednosti i vratiće se u Internet kroz finansiranje profitabilnih Internet projekata, kao što je globalna promocija srpskih pejzaža na CNN-u i na mreži.
Specijalni savetnik u Ministartvu telekomunikacija i informacionog društva Slobodan Marković slaže se sa gospođom Barać da je potrebno što pre onesposobiti negativne odredbe Zakona o elektronskim komunikacijama, da bi se zabranio neovlašćeni pristup raznim službama u lične podatke korisnika usluga Internet pristupa.
- Sama tehnologija pristupa podacima o korišćenju Fejsbuka od strane građana – kaže Marković – je realno jednostavno urađena, što je verovatno i opredelilo Ministarstvo finansija na ovaj korak.
Novi direktor BIA Saša Vukadinović nije još upoznat sa ovim zajedničkim projektom Ministarstva finansija i službi, obzirom da je nedavno stupio na ovu funkciju.
- Tvrdim da će bez obzira na sve navodne negativne posledice koje se navode u javnosti, ovaj zadatak biti sproveden sa svim pozitivnim odredbama Zakona o elektronskim komunikacijama, i da će ovim budžetskim prihodom biti na kraju zadovoljni svi oni građani kojima je pomoć definitivno potrebna u teškim godinama koje nam dolaze.
Analitičari procenjuju da je Ministarstvo finansija bilo prinuđeno na ovaj korak pošto dizanje PDV-a na kompjutere sa 8 na 18% po proračunu neće dovoljno napuniti budžet. Ostaje nam samo da se nadamo da naredni porez koji će kreirati Ministarstvo finansija neće biti usmeren na još (za sada) posećeniji Web sajt od Fejsbuka u Srbiji – Gugl.
Dragan Varagić​
 
Član
Učlanjen(a)
23.08.2009
Poruka
12
:) prvo nama uzme drzava a onda drzavi uzme fejsbuk :D
Ko je kome tu onda uzeo?
Pa nije fejs ministarstva finansija i vlade rep.Srbije!
 
Član
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
6
ne verujem u ovo iz vise jednostavnih i svima lako razumljivih razloga.kao prvo,to je cisto maltretiranje gradjana od strane drzave,tj.koristi se jedna strana kompanija preko koje drzava uzima licne podatke svojih gradjana zarad svog profita.kao drugo,kako ce poreska sluzba znati kome da uzme novac,ako npr.neki primalac socijalne pomoci ujedno je i korisnik facebooka.to bi bilo sasvim nelogicna situacija u kojoj taj gradjanin sa jedne strane drzavi daje novac u ime poreza na clanstvo na ,,fejsu" ,a sa druge prima pomoc kao socijalni slucaj od te iste drzave.sasvim nelogicno,zar ne?!
 
Član
Učlanjen(a)
08.12.2012
Poruka
3
Postovani,da li ste zainteresovani za online kurs o berzi koji ce biti odrzan 3 januara?
 
Top