Šta je novo?

Minimalac za lekare koji zabušavaju

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Minimalac za lekare koji zabušavaju
U pripremi novi sistem plaćanja u zdravstvu
02.09.2009. 05:00

Dok neki lekari rade i posle radnog vremena da bi izašli u susret svima, u većini zdravstvenih ustanova pacijenti nailaze na zatvorena vrata i neljubaznost. Uzrok ove pojave treba tražiti i u zagarantovanoj plati zaposlenih u zdravstvu, bez obzira na to kako i koliko rade. To će od nove godine biti promenjeno. Direktorka RZZO Svetlana Vukajlović najavljuje da će takve čekati minimalac, a oni vredniji će biti nagrađivani u zavisnosti od kvaliteta i obima pruženih usluga.

dom-zdravlja-x.jpg


Od početka sledeće godine trebalo bi da zaživi novi sistem plaćanja lekara, koji podrazumeva plaćanje po učinku, odnosno kvalitetu i obimu pružene zdravstvene usluge. Prema rečima Svetlane Vukajlović, tačno utvrđenim kriterijumima iz postojećeg budžeta za plate biće nagrađivani oni koji pružaju maksimum, dok minimalac čeka one koji se ne trude i pružaju manje usluga osiguranicima.
Da bi se uveo novi način plaćanja lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, takozvana kapitacija, neophodno je promeniti Zakon o platama u javnim službama.
- Već sam preduzela korake da se taj zakon promeni. Svi zdravstveni radnici plaćeni su po uredbi o koeficijentima, koja omogućava da iste plate dobijaju i oni koji izgaraju i oni koji posao otaljavaju i ne pružaju dovoljan broj usluga. To je potpuno nestimulativna situacija za one koji dobro i dosta rade i imaju osećaj odgovornosti. Trenutno ne postoji mehanizam da se kazne ovi koji manje rade. Zato ćemo spremiti konkretne predloge da bar jedan deo plate bude varijabilan i to će stvoriti prostor za nagrade i kazne - kaže za „Blic” Svetlana Vukajlović.
Uvođenje kapitacije, kao i u okolnim zemljama, odvijaće se postepeno da ne bi bio ugrožen zdravstveni sistem. Direktorka RZZO naglašava da neće biti otpuštanja, ali oni koji se ne budu trudili, ostaće na minimalcu.
- Ovaj zakon o platama mora da se menja pod hitno. Direktori nekih ustanova su pokušali da smanje plate pojedinim lekarima zbog nerada, ali su izgubili sporove na sudu zbog postojećih zakona o platama u javnom sektoru - dodaje ona.
Ista promena čeka i zaposlene u ustanovama sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.
- Ubuduće će plaćanje biti mnogo preciznije i znaće se tačan broj usluga. Bolnice će zaista morati da pruže usluge da bi dobile novac od RZZO. Trenutno, neke u unutrašnjosti rade sa pola kapaciteta, a dobijaju sredstva kao da rade sa 100 odsto kapaciteta. To ne znači da nema pacijenata, već da lekari izbegavaju da rade i šalju pacijente u Beograd ili Niš. Primera radi, postoje hirurzi koji imaju samo po osam operacija mesečno i za to dobijaju punu platu, kao i oni koji ne izlaze iz sale! To su ostaci socijalizma i to će biti promenjeno od nove godine - očekuje direktorka RZZO.
Ona ističe da su sve ove promene neophodne, jer je Srbija siromašna zemlja i jedini način da za isti novac dobijemo više usluga jeste da se uradi unutrašnja preraspodela sredstava.
Ipak, pre uređenja sistema nagrađivanja lekara neke ustanove moraće da nadoknade nagomilane dugove zbog neracionalnog poslovanja. Na primer, ZC „Zrenjanin” duguje 97 miliona dinara, Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici 83 miliona, a ZC „Knjaževac” 33 miliona dinara.
- Uočili smo da pojedine zdravstvene ustanove imaju dugove. U toku su kontrole, a ako se utvrdi da je bilo nenamenskog trošenja novca, moraće to da nadoknade iz sopstvenih prihoda - dodala je Vukajlovićeva.

Sprečiti lekarske greške
Svetlana Vukajlović naglašava da joj nije cilj kažnjavanje lekara. U vezi sa prozvanih 25 lekara koji su, kako se tvrdi, nezakonito propisivali recepte, ona kaže da je cilj RZZO da zaštiti pacijente.
- Među ovim lekarima ima, na primer, ginekologa koji prepisuju lekove za brojne druge bolesti, što nije njihov posao. Osim toga, u kartonima uopšte ne postoji dokumentacija, niti nalazi odgovarajućih lekara specijalista za bolesti zbog kojih su prepisani lekovi. Zato su moguće i lekarske greške, što svakako želimo da sprečimo - rekla je Svetlana Vukajlović.

Problem u Kamenici
Za problem Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici gde navodno, na uštrb srpskih osiguranika, na zračenje primaju preko reda pacijente iz Republike Srpske koji to skupo plaćaju, Svetlana Vukajlović kaže da je čula iz medija.
- Odmah sam pozvala direktora Instituta koji je to negirao. Ako su naši osiguranici imali probleme i ako im je zračenje naplaćeno, neka odmah kontaktiraju sa RZZO za povraćaj novca. Ta ustanova može da pruža usluge i pacijentima iz Republike Srpske, ali ne na uštrb naših osiguranika - precizirala je Vukajlovićeva.

Brojke
- 2003. godine prosečna plata medicinske sestre iznosila je 11.000, a lekara 22.000 dinara. Danas lekar zarađuje 55.000, a sestra 30.000 dinara
- u zdravstvenom sistemu radi 104.000 medicinskog i nemedicinskog osoblja
- 800.000 ljudi se godišnje hospitalizuje u Srbiji i ostvare ukupno devet miliona bolničkih dana
- godišnje se izda 55 miliona recepata za 80 miliona pakovanja lekova, za šta RZZO izdvoji 22 milijarde dinara


Izvor: Blic
 
Top