Šta je novo?

Milunka Savic - Heroina Velikog rata (2013)

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.108
Milunka Savic (2013)


screen.pngMilunka-Savic-2013-SF.png
info.png
Radio-televizija Srbije premijerno je emitovala igrano - dokumentari film „Milunka Savić – heroina Velikog rata". Autor filma je Slađana Zarić.

Film je biografska priča o dobitnici najviše odlikovanja među ženama učesnicama Prvog svetskog rata, o ženi koja se na frontu borila rame uz rame sa srpskim vojnicima. Ekranizaciji priče prethodilo je višemesečno istraživanje i snimanje u Srbiji i Francuskoj, s obzirom na to da je Milunka Savić bila nosilac najviših odlikovanja obe armije: Zlatne Karađorđeve zvezde sa mačevima, Legije časti petog stepena i Oficirske legije časti, francuskog Ratnog krsta, medalje za hrabrost „Miloš Obilić".

Dokumentarna forma upotpunjena je rekonstrukcijama i igranim scenama iz Milunkinog života. Lik Milunke Savić ponela je kadetkinja Vojne akademije Tanja Tačić, kralja Aleksandra - Branislav Trifunović, a vojvode Putnika Aljoša Vučković.

To nije samo svedočanstvo o ženi-borcu vrednoj divljenja, nego i priča o ženi koja je uz svoju ćerku odgajila još tri usvojene devojčice i odškolovala još tridesetoro dece. Govori se i o ulozi žena u ratu, o nepravedno zaboravljenim ženama koje su se tada borile u srpskoj vojsci, o Engleskinji Flori Sends, koja je zajedno sa Milunkom Savić bila u redovima elitnog Drugog puka, poznatijeg kao Gvozdeni puk.

-hvala MGB na upu od srca,Kaća-


screen.pngMilunka-Savic-2013-avi.jpg

Download.pngHidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena:
Top