Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.910
Миле Лојпур

Lojpur.jpg

Милан Миле Лојпур је био београдски гитариста који је 1960-их година био звезда летњих игранки на Калемегдану и један од првих српских рокера. Рођен је 4. марта 1930. године у Зрењанину.
Године 1945. совјетски војници су за једног црвеног џипсона (марка гитаре), тражили литар кукурузоваче. Милетов отац је проценио да је у питању добра трговина и тада је први пут у руке узео предмет који ће му обележити читав живот. Надимак Миле Најлон је добио зато што је међу првима од бабе и деде из Америке добио најлон чарапе. Међу првима је имао и веспу и тако постао главни у крају. На Калемегдану су се одржавале најлуђе игранке где се окупљало и до 2.000 људи. Како је сам изјавио: „По директиви смо свирали руске песме и по неку америчку. Није било званично забрањено бавити се рок музиком, али прећутно јесте“.[тражи се извор од 06. 2010.]
У почетку је имао само гимназијско знање енглеског језика, па је зато песме скидао по Вуку, ћирилицом. Прославио се хитом „Миле број један, Миле број два, ...“. Учествовао је у телевизијској серији „Грлом у јагоде“.
За скоро 40 година рада снимио је само две песме, 1988. „Када је Миле Лојпур свирао“ са Николом Чутурилом и 1996. „Шумадијски твист“ са Прљавим инспектором Блажом.
Умро је 29. јула 2005. у Београду.

Извор: Википедија

 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.910
Poznati u KST-u: Mile Lojpur, prvi Yu-roker

Poznati u KST-u: Mile Lojpur, prvi Yu-roker

19. septembar 2008, Prilog: Grupa LAD

1994.: Na proslavi 40 godina KST-a kao gost se pojavio i prvi jugoslovenski, time i srpski, roker Mile Lojpur. Početkom 60-ih godina, bio je zvezda letnjih igranki na Kalemegdanu, a proslavio se hitom "Mile broj jedan, Mile broj dva…", (njegova obrada rock'n'roll hita "Blue Suede Shoes")

Njegovih slika ima po Internetu relativno malo, te je zato ova naša utoliko zanimljivija. O tome kako je došlo do angažovanja Mileta, tada već u 64. godini života, kao gosta na proslavi godišnjice, trebalo bi da nam kažu tadašnji organizatori proslave.

Mile_Lojpur_rocknroll_Serbia_Yugoslavia_1950s.jpg

Rodjen je 1930. godine u Zrenjaninu, ali se proslavio na beogradskom asfaltu, preciznije na Kalemegdanu, gde su se održavale igranke, "svirke", prvih jugoslovenskih pop grupa kao što su bili Elipse, Siluete i druge manje poznate grupe. Početkom 60-ih bio je poznat i kao "Mile Najlon", jer je prvi u Beogradu nabavio najlonske čarape, tada vrlo moderne u Evropi.

Interesantno je da za sve vreme njegove popularnosti, zbog doba u kojem nije bilo toliko velike produkcije ploča, traka, televizije, Mile je nastupao ali nije snimio više od dve pesme. I to u kasnijem dobu - "Kada je Mile Lojpur svirao" sa Nikolom Čuturilom Čuturom i "Šumadijski tvist" sa Blažom i Kljunovima.

U veoma popularnoj seriji "Grlom u jagode", koja je odslikala upravo te šezdesete godine u Beogradu, Mile se pojavio praktično igrajući samog sebe, i odatle je ostalo par njegovih video snimaka.

Evo šta je Mile rekao 2003. godine, o tim vremenima
(pokupljeno sa "Glasa javnosti", za opštu dobrobit)
- Na Kalemegdanu nekada su se održavale najluđe igranke gde se okupljalo i do 2.000 ljudi. Utorkom su samo dame birale, a ostalim danima, drugovi. Bila su to lepa, bezbrižna vremena. Mladi nisu pili žestoka pića, bili su nam dovoljni klakeri ili kabeze pa da "đipamo" cele noći. Među prvima sam imao "vespu" i bio glavni u kraju. Ko je tada imao motor bio je pravi šmeker, kao danas momci u džipovima. Poređamo se ispred "Ruskog cara" sa "vespama" i devojke same prilaze da ih provozamo. Da ih vide drugarice, kažu i sednu sa strane dok im leprša žipon i šarena marama oko vrata koja je bila obavezni detalj - priseća se Mile Lojpur.

Bio je prvi beogradski roker i u to vreme imao orkestar koji je nastupao na glavnim mestima u gradu. Niko, kažu, nije bio popularniji od njega.

- Po direktivi smo svirali ruske pesme i samo po neku američku. Nije bilo zvanično zabranjeno baviti se rok muzikom, ali jeste prećutno. Nisu hteli da kvarimo omladinu sa zapadnjačkom nazadnom muzikom, kako su tada govorili. Muzika i ljubav bile su glavne stvari u našem životu. U to vreme žarila je i palila Zorica Gajdaš. Bila je balerina i glumica sa najlepšim poprsjem, ženska kao avion - tvrdi naš sagovornik.

Umro je u Beogradu, od posledica srčanog udara, 29. jula 2005. godine.

Izvor: KSTplaneta.com


 
Top