Šta je novo?
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
Milan Lane Gutović

milan-gutovic.jpgMilan Lane Gutović rođen je 11. avgusta 1946. godine u Umci i poznati je srpski glumac. Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1967. godine i nakon toga je postao stalni član asambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta. U svojoj glumačkoj karijeri zabeležio je mnoštvo glavnih i sporednih uloga za koje je dobijao brojne nagrade, neke od nagrada uručenih Lanetu Gutoviću su: "Sterijina nagrada", "Zlatni ćuran", "Zoran Radmilović", "Zlatna arena". Poznat je po svom humoru i izuzeznom osećaju za satiru. Uloga koja ga je zasigurno proslavila jeste tumačenje lika Srećka Šojića u filmskom serijalu "Tesna koža" koji je zabeležio neverovatnu gledanost, a kasnije i u seriji "Bela lađa". Već skoro deceniju igra svoj čuveni "Kabare". Probao se i kao voditelj na televiziji "FOX" gde je imao svoj talk show. Živi u Beogradu sa svojom ženom Biljanom sa kojom ima dva sina Janka i Spasoja.

Domaći filmovi u kojima je glumeo: Buba u uhu, Sutjeska, Kir Janja, Tesna koža, Debeli i mršavi, Šmeker, Tesna koža 2, Boj na Kosovu, Tesna koža 3, Tesna koža 4, Mali svet, Sedam i po.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.065

Preminuo Milan Lane Gutović​

Proslavljeni filmski, televizijski i pozorišni glumac, Milan Gutović, preminuo je danas u 75. godini.

Glumac Milan Lane Gutović umro je pre sat vremena na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Informaciju o njegovoj smrti potvrdio je sin glumca.

Lane je pre dve nedelje primljen u bolnicu gde je bio na intenzivnoj nezi, a kasnije priključen i na kiseonik. Svi testovi na koronavirus pokazali su da je glumac bio negativan, ali je imao promene na plućima za koje su lekari pretpostavljali da je mogle da budu posledica ranije preležanog kovida 19.

Gutović je rođen 11. avgusta 1946. godine u beogradskom naselju Umka, a potom je živeo u Kumodražu. Poslednjih godina često je kampovao i pecao. Lanetovi roditelji su bili prosvetni radnici.

Ima stariju sestru Bojanu za koju je jednom prilikom rekao da je prema njemu uvek bila zaštitnički nastrojena. Želeo je da upiše Prirodno-matematički fakultet, ali se oprobao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju gde je odmah primljen.

Bio je u braku iz kog ima ćerku Milicu. Ona je krenula očevim putem, a osim glumom, bavi se i baletom.

Krajem 2016. godine Milica se porodila pa je glumac postao deda. Više od deceniju je bio u vanbračnoj vezi sa Biljanom Knežević, balerinom Pozorišta na Terazijama. Sa njom ima sinove Janka i Spasoja.


Izvor B92
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.065

Kako je Lane postao - Lane​


Glumac Milan Lane Gutović preminuo je danas u 76. godini na Vojnomedicinskoj akademiji posle teške bolest. Njegov čuveni nadimak ga je pratio svuda, a glumac je objasnio kako ga je dobio.


On je otkrio i kako je došlo do toga da dobije popularan nadimak, koji je nastao još u srednjoj školi, a dao mu ga je drug.

"Moj drug Ćora iz Elektrotehničke škole Nikola Tesla ga je dao. Nane mu se rimovalo sa Milan Lane", rekao je glumac


Osim toga, javnost je saznala da glumac uopšte ne ume da kuva, a na pitanje šta ženu čini neodoljivom, kaže:

"Lepota, a šta je lepota, ne umem da kažem. Zaljubljeni u geometriju kažu da je lepota simetrija. Oni koji vole fiziku smatraju da je ravnoteža lepota. Za matematičare i muzičare harmonija je kolevka lepote", dodao je on.

Na samom kraju imao je poruku i za sve mlade. Upitan kakvu im budućnost želi, kratko je rekao.

"Šta će mladima budućnost kad su sada u najboljim godinama", zaključio je Milan Gutović.


Izvor B92
 
Top