Šta je novo?

Migranti ruše srpsku privredu

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
63.897
518393_presevo6-tanjug_f.jpg

Tanjug

Vlada izgradila Prihvatni centar u Preševu, ali on nije dovoljan

Ova kuća je zadržala rejting Srbije na nivou DB5 što je oznaka za zemlje sa visokim rizikom poslovanja. U izveštaju se navodi da je situacija sa izbeglicama do sada bila pod kontrolom, jer je većina njih brzo prelazila u Mađarsku, ali da sada preti ozbiljno povećanje troškova. Naime, Makedonija više ne zaustavlja izbeglice i pušta ih da prođu, dok je Mađarska postavila ogradu prema Srbiji.

- Zbog toga brzo raste rizik da će Beograd morati da primi veliki broj izbeglica i to na duže vreme ili čak trajno. Ovakva situacija uzrokuje povećanje ekonomskih i političkih rizika u Srbiji - ocenila je bonitetska kuća.

Gotovo ceo trošak smeštaja i tretmana izbeglica u Srbiji pada na državu koja se nije oporavila od finansijske krize i duguje oko 24 milijarde evra. Postoje i druge pretnje po Srbiju, a jedna od njih je i politička.

Pročitajte još:
* Mesto u vozu za Srbiju - najveća sreća migranata

* Reporter "Vesti" sa migrantima: Teško Evropi ako Sirija pukne

* Dačić održao lekciju Evropi: Nećete rešiti krizu sa milion evra, nije dovoljno

- Priliv izbeglica može izazvati radikalizaciju u zemlji nenaviknutoj na migrante i sa mnogo nezaposlenih. Sve dok vlada ne pronađe način da zaustavi priliv izbeglica, sve više raste podrška radikalnim strankama - naveo je DiB.

EU je za Srbiju i Makedoniju dosad opredelila ukupno milion i po evra za migrante. Od toga je u Srbiju stiglo tek 150.000 evra, a još 240.000 iz IPA fondova otići će za pomoć izbeglicama. U Vladi Srbije kažu da 15.000 evra, odnosno osam evra po osobi, Srbija svakog dana izdvaja da bi zbrinula izbeglice.

Tim novcem obezbeđuje se osnovni jednodnevni smeštaj. U to ne ulaze troškovi za dodatno angažovanje policije, lekara, komunalaca, aktivista, troškovi prevoza...

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da će Srbija verovatno i trajno prihvatiti određeni broj migranata.

- Srbija će prihvatiti izvestan broj migranata. Po tome smo više Evropljani od drugih. Mi ne podižemo ograde - napisao je Vučić na svom Tviter nalogu.

Srbiji su značajne i donacije pojedinačnih zemalja i organizacija, poput UNHCR, čija je pomoć dostigla milion evra. Pomažu i Danski savet za izbeglice, Ruski humanitarni centar...

- Za izbeglice u Srbiji ćemo zasad izdvojiti 400.000 evra. Tim novcem će se nabaviti hrana, higijenski proizvodi, pokrivači i vreće za spavanje - kaže ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.izvor : vesti-online.com
 
Top