Microsoft Windows 98 Sećanja na prošlo vreme, školske i studentske dane

Član
Učlanjen(a)
29.03.2010
Poruka
86
Povratak u prošlost: nije mala stvar bar virtuelno - Virtuelna mašina i Windows 98 - Jeza nostalgije i lekcija za budućnost

00.png

001.png

Virtual-Box-Windows-98-15-05-2025-18-59-34.png

Pozdrav forumaši!

Danas me uhvatila neka luda ideja pa instalirah Windows 98, Setih se svojih školskih i studentskih dana, onih vremena kada je internet bio sporiji od puža na leđima lenjivca, a zvuk dial-up konekcije bio je himna online sveta. Odlučih da na svojoj virtuelnoj mašini instaliram stari dobri Windows 98.

Moram priznati, čim sam video onaj prepoznatljivi logo i čuo zvuk pokretanja, osetio sam talas jeze pomešane sa čistom nostalgijom. Kao da sam otvorio vremenski portal i vratio se u neka jednostavnija, ali na svoj način i komplikovanija vremena. Sećam se borbe sa drajverima, beskrajnog čekanja da se stranica učita i onog neopisivog osećaja kada bi konekcija konačno "prošla".

Instalacija je protekla... pa, recimo, "retro" glatko. Nekoliko restartovanja, prepoznatljivi prozori i ikone, i eto ga - desktop iz prošlosti u punom sjaju (ili bar onoliko sjajno koliko je to tada bilo moguće).

Ali ovo nije bila samo nostalgična avantura za mene. Želeo sam da svojoj kćerki, koja odrasta u svetu brzog interneta i intuitivnih operativnih sistema, pokažem kako je to nekada izgledalo. Njena reakcija je bila neprocenjiva. Gledala je sa čuđenjem u spori kursor miša, u grafiku koja joj je delovala "pikselizovano" i u nedostatak funkcija koje danas uzima zdravo za gotovo.

Pokušao sam da joj objasnim kako smo se tada snalazili, koliko je strpljenja bilo potrebno za obavljanje najjednostavnijih zadataka i koliko smo bili uzbuđeni zbog svake nove mogućnosti koju je računar pružao. Mislim da je tek tada shvatila koliko je tehnologija napredovala i koliko je zapravo privilegovana generacija u kojoj odrasta.

Ovo "putovanje kroz vreme" mi je donelo nekoliko zanimljivih uvida:

Zahvalnost za napredak: Tek kada vidiš odakle smo krenuli, shvatiš koliko je tehnologija napredovala i koliko nam je život danas olakšan.
Sećanje na jednostavnost: Uprkos svim ograničenjima, bilo je nečeg šarmantnog u toj jednostavnosti Windowsa 98. Manje distrakcija, fokus na osnovne funkcije.
Lekcija za budućnost: Važno je da mlađe generacije razumeju odakle potiču tehnologije koje danas koriste. To im pomaže da ih više cene i da budu svesniji potencijala za dalji razvoj.
Da li se sećate svojih iskustava sa Windowsom 98? Imate li neke anegdote ili uspomene koje biste podelili? Bilo bi mi drago da čujem vaša razmišljanja!

Natrag