Šta je novo?

Meteor probio zvučni zid iznad Surdulice!

Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.069
Meteor je večeras u 19.32 sata probio zvučni zid iznad Surdulice, rečeno je u Službi za obaveštavanje u Vranju.

59170_meteori01-reuter-denis-balibouse_f.jpg


Na jugu Srbije se začula snažna eksplozija koja je uznemirila građane više mesta, a čula se čak do Leskovca, tvrde građani.
Meteor je produžio prema Bujanovcu i delu između Srbije, Makedonije i Kosova, ali se ne zna da li je negde pao ili se rasprsnuo, rekli su u toj službi.


Milan Jeličić iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković" u Beogradu rekao je večeras da je moguće da je na nebu nad jednim delom Srbije primećen bolid.

Bolid je sjajan meteor koji je svetliji od planete Venere i prate ga zvučni efekti koji nastaju prilikom njegovog raspada, kazao je Jeličić.

Prema njegovim rečima, sa opservatorije na Kalemegdanu ništa se nije videlo, ali i vremenske prilike su bile nepovoljne, a o neobičnoj pojavi na nebu nad južnom Srbijom interesovali su se u toj ustanovi mnogi novinari.

Dopisnik Tanjuga iz Vranja javio je da je svetlosna lopta na nebu, večeras u 19.32 minuta primećena u nekoliko mesta u tom delu zemlje. Svetlosno telo je velikom brzinom preletelo nebo a potom se osetila snažna detonacija.

Centar za obaveštavanje u Nišu je zvanično potvrdio, posle razmene informacija sa kolegama iz Vranja, da je reč o meteoru koji je probio zvučni zid.

Izvor: Blic
 
Član
Učlanjen(a)
11.11.2010
Poruka
28
A ne mogu da vjerujem sta je to,aj ako budu vise informaciju postaj ovdje,bas me zanima.
 
Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.069
U Srbiji do sada pala tri meteorita
30448_meteor-sad-ap_t.jpg
U Srbiji su do sada zabeležena tri pada meteorita. Prvi koji se dogodio 13. oktobra 1877. godine na području Sokobanje, opisao je Josif Pančić u radu "Soko-Banja, prvi meteorit u Srbiji", koji je objavljen 1880. u "Glasniku" Srpskog učenog društva.
Pretpostavlja se da je "Sokobanjski meteorit" bio težak oko 80 kilograma. Od komada koji se raspao pri padu na zemlju sakupljeno je oko 49 kilograma, a u Prirodnjačkom muzeju čuva se primerak obima 252 milimetara.
Drugi "srpski" meteorit pao je 19. oktobra 1889. u rejon planine Jelice kod Čačka. I najzad, na teritoriji Srbije pronađen je 1947. i jedan gvozdeni meteorit koji je, pošto nije bilo sigurno da se radi o meteoritu, prvobitno nazvan Dimitrovgradsko gvožđe. Prečnika svega 45 centimetara ovaj meteorit bio je težak više od 100 kilograma.

Izvor:Blic
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Ni traga od meteorita u Bujanovcu

U atarima sela Sveta Petka, Klenike i Trejak u južnom delu opštine Bujanovac u kojima je sinoć meštane uznemirila eksplozija i podrhtavanje tla, nisu pronađeni ostaci raspadnutog nebeskog tela, kako se pretpostavljalo.

Očevidci iz ovih sela tvrde da se sinoć u 19.30 "mogla videti svetlost na nebu kao od komete koja se pojavila iz pravca Vranja uz jaki zvuk sličan grmljavini koji se završio udarom od koga se zemlja zatresla tako da je izgledalo kao da se srušio avion".

"Velika svetlosna lopta se pojavila iz pravca Vranja i krivudavom putanjom došla do iznad naših sela gde je izgledalo kao da je eksplodirala i da je jedan deo pao na zemlju kod brda Šaljica između sela Sveta Petka i Trejak, dok su druga dva produžila jedan prema Makedoniji a drugi prema Preševu i Kosovu", kaže jedan očevidac, a prenosi Beta.

Sve ukazuje na pad delova meteorita?

Više očevidaca tvrdi da jutros na mestu gde je izgledalo da se "sinoć nešto srušilo" nisu nađeni nikakvi ostaci. Sekretar Astronomskog društva Ruđer Bošković iz Beograda izjavio je da "zvučni i svetlosni efekti kakve su sinoć građani čuli od Surdulice do Bujanovca mogu da znače da je došlo do raspada meteorita i da su na tlo gde se osetilo podrhtavanje tla najverovatnije pali njegovi manji delovi".

"Sve ono što su građani prijavili ukazuje da je u pitanju bolid koji se raspao na manje delove u sudaru sa zemljinom atmosferom, ali je moguće i da su nad južnom Srbijom preleteli ostaci neke kosmičke letelice, starog satelita ili kosmičke opreme koja se raspala", pojašnjava Jeličić.

Meštani Predejana i Grdeličke klisure su sinoć takođe oko 19.30 časova videli bleštavu svetlost uz snažan prasak i podrhtavanje tla ali ni tamo jutros nisu pronađeni ostaci ničega "što je palo sa neba".

beta/mvk/jil


Deutsche Welle
 
Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.069
Meteor zbunio i astronome


Misteriozna pojava na nebu iznad juga Srbije i dalje budi znatiželju javnosti, ali i stručnjaka jer su se informacije i svedočenja očevidaca o svetlosti, praćenoj neobičnim zvukom, u međuvremenu pojavile u nekoliko krajeva - od juga Srbije i Crne Gore do Makedonije.

90272_meteor-ratko-taskovich-selo-susheclje_hs.jpg


Da li je reč o velikom meteoru, sjajnom meteoru tzv. bolidu ili o ostacima nepoznate letelice - nisu sigurni čak i bolji poznavaoci astronomije.

U Astronomskom društvu “Ruđer Bošković” u Beogradu za "Blic nedelje" kažu kako se na “samo na osnovu opisa očevidaca” može pretpostaviti da je to bio “bolid koji je sjajan meteor, svetliji od Venere i prate ga zvučni efekti koji nastaju prilikom njegovog raspada”.


- Zabunu unosi i to što smo danas saznali da su čak kolege iz Crne Gore primetile tu pojavu, a u isto vreme u Makedoniji tvrde da su je i oni videli na severu zemlje.

Ako tome dodamo tvrdnju službe za obaveštavanje u Vranju da se svetleće telo kretalo i raspalo iznad Kosova ostaje veliko pitanje gde je ono, zapravo, završilo. Mi smo, nažalost, sinoć videli jedino zaslepljujuću svetlost, ali zbog vremenskih prilika nismo mogli da utvrdimo da li se radi o meteoru ili možda o ostacima neke letelice, rečeno je “Blicu nedelje” juče u AD “Ruđer Bošković”.

Kažu, takođe, da “u Srbiji, nažalost, ne postoji astronomska mreža posredstvom koje bi udruženja iz različitih gradova komunicirala pa su zato prinuđeni na saznanja iz sredstava javnog informisanja”.

Na području Grdelice i Prederjana, čije je stanovnike je sinoć zbunila i uplašila neobična pojava na nebu i jak potres tla, nije pijavljen pad i pronalazak ni jednog meteora. Ni meštani planiskog sela Suševlje kod Predejana nisu našli nikakav trag koji bi ukazivao da je pao neki “nepoznat svetleći predmet.

“Pretražili smo ceo teren u borovoj šumi i nismo našli ništa. Prosto nisam mogao da verujem, jer sam svojim očima video jaku svetlost, kao da je nešto plamteće padalo na zemlju, osetio potres i potom miris i dim iz tog pravca”, čudi se Ratko Tasković iz Suševlja.
Centar za obaveštavanje i javljanje u Leskovcu, od čijih službenika je samo 15 građana te večeri zatražilo informacije, juče niko nije zvao osim novinara. “Kao da ničeg nije ni bilo”, prokomentarisao je dežurni dispečer.

Izvor: Blic
 
Učlanjen(a)
29.04.2009
Poruka
3.069
ZNAK SA NEBA ZA SRBIJU?


Žitelje južne Srbije preksinoć isprepadao veliki bleštavi meteor, koji je eksplodirao negde kod Grdelice. U Srbiji su padovi meteorita, 1877, 1889, 1919. i 1947, uvek bili povezani sa sudbonosnim događajima i velikim promenama

28395.jpg


BEOGRAD - Znak s neba?!
Meteor sjajniji od najsjajnije zvezde prozujao je preksinoć jugom Srbije i preplašio već ionako preplašeni i napaćeni narod. Videvši i čuvši nebeskog posetioca, mnogi su se ljudi upitali da li to nešto znači.

Sujeverje? Možda. Ali, pogled na istoriju padova meteorita u Srbiji izaziva, i kod najvećeg skeptika - zaprepašćenje! Padovi meteorita u Srbiji su se uvek, ali baš uvek, poklapali sa najvažnijim događajima u novijoj istoriji srpskog naroda i države!
Ne verujete?

Prvi zabeleženi pad meteorita u Srbiji desio se 13. oktobra 1877. godine, na području Sokobanje. Zašto je ovaj datum važan za Srbiju, pitate se. Samo dva meseca posle pada Niš je konačno oslobođen od Turaka, a time definitivno i Srbija! Ropstvo dugo skoro tačno pet vekova završeno je u godini, a zamalo i u mesecu u kom je Srbiju pohodio prvi zabeleženi meteorit!

Drugi „domaći“ meteorit pao je 19. oktobra 1889. godine na planinu Jelicu, kod Čačka. I ova godina bila je sudbonosna po Srbiju, i to čak na dva načina: u njoj je sa vlasti sišao Milan Obrenović, jedan od najdugovečnijih vladara u istoriji Srbije (vladao čak 21 godinu), a na velika vrata u srpsku politiku vratio se Nikola Pašić, verovatno najznačajniji političar u istoriji Srbije!

Treći meteorit koji je uzdrmao Srbiju pao je 1919. godine, opet kod Čačka, samo nekoliko meseci pošto je formirana zajednička država Južnih Slovena - Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca (kasnije Jugoslavija!)

Četvrti sudbinski meteorit pronađen je 1947. godine kod Dimitrovgrada, u vreme najvećeg državnog potresa posle Drugog svetskog rata - odvajanja tadašnjeg Titovog socijalističkog režima od Staljina i istočnog bloka!

Ima li tu „nečeg“ ili nema - procenite sami! Ali jedna stvar se ne može pobiti - velike promene u sudbini naše države i naroda uvek su pratili padovi meteorita, kao predskazanja ili kao znak s neba!

Meteor, meteorit i meteoroid

Ovo sigurno niste znali!
- Meteor nije reč koja označava telo koje pada „sa neba na Zemlju“. Meteor je reč kojom se, u stvari, označava vidljivi trag koji neko manje nebesko telo ostavlja prolazeći kroz atmosferu Zemlje! Kada, dakle, kažemo, „pao meteor“, grešimo! Mnogo je ispravnije reći „video sam meteor“ (odnosno vidljivi trag koji je ostavilo telo na nebu).

U narodu se meteor naziva i „zvezda padalica“. Ako je meteor veći i vidljiviji od proseka, zovemo ga „vatrena lopta“, ako je izuzetno veliki, zovemo ga „bolid“, dok najveće „bolide“ nazivamo „superbolidi“. Prema prvim informacijama, ovaj sinoćnji meteor bio je „bolid“!

- Nebesko telo koje uzrokuje pojavu meteora (vidljivi trag na nebu) zove se meteoroid! Dakle, stene, kamenje, šljunak i pesak koji prouzrokuju paniku kad se obruši na Zemlju nazivaju se - meteoroidi (a ne meteori, kako prost narod kaže)!

- Meteorit je meteoroid koji preživi prolazak kroz atmosferu i udari o površinu Zemlje! Ovo je vrlo retko, jer se velika većina meteoroida raspadne u Zemljinoj atmosferi.

- Kometa je nebesko telo koje u širokim elipsastim putanjama obilazi oko Sunca. Obično su to zaleđene mešavine stenja, kamenja i prašine, koje za sobom ostavljaju otpatke kad se približe Suncu. U jednom od tih oblaka Zemlja se trenutno nalazi - otuda i meteorska kiša!

Tajna magičnog zvuka Guče

Stranci koji dođu na sabor trubača u Guču uvek tvrde da „ima nešto posebno, magično u vezi s tim malim srpskim gradom“. Guča je danas jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u ovom delu Evrope, a čak i muzički stručnjaci tvrde da „truba u Guči zvuči drugačije nego bilo gde u svetu“! U Čemu je tajna Guče, ne znamo, ali ono što malo ljudi zna je da je još jedan meteorit koji je pao u Srbiju - pao upravo na Guču, 1891. godine!

Da li se tada ovaj kraj napunio nekim posebnim magnetizmom, jonizujućim zračenjem, nečim trećim, nekom magijom? Ne znamo, ali Guča je, kao i meteorit - uvek svemirska!


Svi traže meteorit i Marsovce!


LESKOVAC - Južna pruga opet raketirana s nebesa!
Dve vatrene kugle i potres nalik zemljotresu, koji su se dogodili nad Grdeličkom klisurom, prestravili su preksinoć žitelje Leskovca, Grdelice, Predejana, Džepa, Vladičinog Hana, Vranja i drugih mesta na jugu Srbije.

Centar za obaveštavanje i uzbunjivanje u Leskovcu i Nišu kasno je potvrdio da se negde oko 20 sati u petak u rejonu Grdeličke klisure dogodio jak prasak i pojavio jak blesak, i da se pretpostavlja da je reč o meteoru.

Žitelji Suševlja i Džepa u Grdeličkoj klisuri od ranih jutarnjih sati juče su iznad Caričine, gde pokušavaju da pronađu ostatke meteorita koji ih je uplašio.
Šumar Vlastimir Stojanović je od svitanja u obilasku svog rejona:

- Video sam užarenu loptu koja je išla u pravcu Mahale Caričine. Od uzbuđenja nisam mogao da registrujem lokaciju na kojoj se plamen ugasio. Tačno se videlo kako se vatrena kugla približava zemlji i polako gasi. Prasak je bio strašan, a potres je ličio na zemljotres.

Vozač Miodrag Kostić i penzioner Dragan Ilić kažu da su od ranog jutra išli okolo Suševlja tražeči ostatke meteorita, a možda i NLO:
- Pukao je tako jako, a onda je sinula neverovatna svetlost, kao da je u zemlju udario svemirski brod! Zato je mnogo ljudi krenulo u šumu. Jer veruju da su svemirci pali kod nas!

Najzanimljiviji susret sa ogromnom vatrenom kuglom imao je Ratko Tasković iz sela Suševlje, mahala Caričine, nedaleko od Predejana u Grdeličkoj klisuri.

- Čuo se jak prasak, a onda je tlo počelo da se trese. Supruga je povikala: „Zemljotres, spasavajmo decu“, a zatim smo izašli napolje iz kuće. U daljini sam video ogromnu vatrenu loptu koja je pravolinijski išla odozgo pravo prema zemlji. Osetio se čudan miris, kao da je nešto izgorelo. Mirisalo je na sumpor - kaže Tasković.

A. DAVINIĆ
Leonidi krivi

Meteor koji je preksinoć eksplodirao iznad Grdeličke klisure deo je meteorskog pljuska Leonida, koji svake godine sredinom novembra pogodi Zemlju! Leonidi su delići komete Tempel-Tatl, koja, kad se god približi Suncu, iza sebe ostavlja krhotine, usled otapanja. Kada Zemlja naiđe na ovaj oblak ostataka komete, neki komadi upadaju u njenu atmosferu, ostavljajući prepoznatljiv „meteorski“ trag, spektakularno sagorevajući pre udara o tlo.


Zlatko Zlatković: Prete nam zemljotresi, klizišta i gejziri!


BEOGRAD - Kometa je samo početak!
Ređaće se zemljotresi, klizišta, a pojaviće se i gejziri!
Bar tako najavljuju astrolozi ono što Srbiju čeka u bliskoj budućnosti. Pojava svetleće kugle na nebu, grmljavina, a potom vruć vetar, događaji koji su uznemirili građane južne Srbije, neće biti jedini!

Naš astrolog Zlatko Zlatković kaže da nam predstoji još sličnih pojava.
- Srbija je pod uticajem horoskopskog znaka Jarca. U njemu je trenutno planeta Pluton. On je u lošem aspektu sa Saturnom, koji se nalazi u znaku Vage. To ukazuje da će se pojava kometa nastaviti i sledeće godine. Iznenadiće nas gejziri u centralnoj Srbiji. U Šumadiji će se pojaviti jaka klizišta. Do kraja godine čeka nas nekoliko zemljotresa jačine od 4 do 5,5 Rihtera, takođe u centralnoj Srbiji. To nas čeka u periodu od 22. do 27. novembra, od 5. do 12. decembra i 22. decembra do 1. januara - predviđa on za Kurir.


Al’ je brz!


Meteorit koji je preksinoć preplašio Srbiju kretao se neverovatnom brzinom od 71 kilometar u sekundi! Evo za koliko bi on prešao put od Beograda do velikih svetskih gradova.


Izvor: Kurir
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Astronomi ne veruju da ćemo naći ostatke meteora
Na Srbiju pala samo meteorska prašina Video

Blic online

Ukoliko je neki deo meteora, koji je u petak uveče “viđen” na nebu nad jugom Srbije, pao na zemlju, reč je o toliko sitnim delovima, da ga običan čovek ne može ni uočiti niti razlikovati od običnog kamenja, objašnjavaju za “Blic” u Astronomskom društvu Ruđer Bošković.

- Meteor registrovan kod Prokuplja je takozvani Bolid - sjajni meteor sa zvučnom manifestacijom, nalik grmljavini, koji je u trenutku kada uđe u atmosferu, privučen Zemljinom gravitacijom, veličine oko par desetina centimetara. U većini slučajeva njegovo sagorevanje u atmosferi se dešava na oko 100 kilometara, tako da do zemlje dođe tek prašina, pa i nema traga na zemlji. Ređe se desi da na zemlju padne neki deo tog meteora, ali je on toliko mali da ga je teško uočiti. Obični ljudi ne mogu ni da ga razlikuju od kamenja na zemlji, pa ni nema svrhe da kreću u potragu za delovima. Šta više, meteori često samo “prolete” kroz atmosferu, odnosno ni ne dođu do zemlje - navode u Astronomskom društvu Ruđer Bošković.

Sa druge strane beogradska opservatiorija je obećala rezultate detaljnijeg istraživanja.


"Detaljniјa istraživanja su u toku. Bučna eksploziјa i potres, koјi su građani priјavili, naјverovatniјe je posledica udarnog talasa tokom raspadanja meteora pri velikoј brzini u atmosferi. Svim građanima koјi su zainteresovani da pomognu u potrazi za ostacima meteorita se preporučuјe da sačekaјu sledeće obaveštenje Astronomske opservatoriјe u koјem će biti precizniјe definisana putanja i moguće mesto pada", piše u saopštenju srpskih astronoma.

Kamera koјom јe snimljen meteor puštena јe u rad pre samo dve nedelje na Astronomskoј stanici Vidoјevica kod Prokuplja i već je dala prve rezultate u vidu jedinog dosad poznatog snimka "srpskog" meteora.

Ekipa Astronomske opservatoriјe u Beogradu, koјu vodi dr Milan Bogosavljević, u subotu i nedelju je analizirala snimke automatske kamere koјa fotografiše celo vidljivo nebo svaki minut, 24 sata dnevno. Na snimku koјi јe kamera napravila oko 19.26 sati, minut pre prolaska meteora, vide se Mesec i mnogobroјne zvezde.dbqlw0.jpg


19.26 sati: minut pre prolaska meteora, na noćnom nebu je najsjajniji Mesec


Na sledećem snimku, koјi јe kamera napravila u 19.27 sati, јasno se vidi veliki bljesak ovog meteora. U trenutku naјјačeg sјaјa meteor јe bio uočljiviјi od Meseca. Prema zasebnoј analizi Igora Smolića, saradnika Astronomske opservatoriјe i Petničke meteorske grupe, bljesak meteora јe bio toliko јak da јe čak registrovan odraz njegove svetlosti na oblacima iznad Zemuna i Beograda.2h51ea1.jpg


19.27 sati: kamera je uhvatila bljesak meteora koji je protutnjao nebom


U Srbiji su do sada zabeležena tri pada meteorita. Prvi se dogodio 1877. godine na području Sokobanje, drugi “srpski” meteorit pao je 1889. u rejon planine Jelice kod Čačka. I najzad 1947. pronađen je treći meteorit kod Dimitrovgrada.

Pogledajte i pregledniji video snimak meteora sastavljen od kadrova koje je snimila kamera za celo nebo Astronomske stanice Vidojevica.

Blic

Dodato posle 18 Sati 55 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Astronomi ne veruju da ćemo naći ostatke meteora
Na Srbiju pala samo meteorska prašina

I. Kranjčević | 15. 11. 2010. - 03:28h | Foto: Astronomska stanica Vidojevica

Meteor koji su građani videli u petak uveče na nebu iznad Srbije najverovatnije se raspao u vazduhu, a na zemlju je samo pala prašina koja nije opasna po zdravlje ljudi, saznaje “Blic”.

6suav4.jpg


Snimak Astronomske stanice Vidojevica
Stručnjaci Astronomske opservatorije Beograd juče su prikupljali izjave svedoka koji su u petak uveče videli meteor na nebu iznad Prokuplja. Izuzev kamere na Astronomskoj stanici Vidojevica, koja je snimila blesak meteora i kamere postavljene na Institutu za fiziku „Beograd“ u Zemunu, koja je detektovala blesak na oblacima, nije poznato da je još neka astronomska stanica u okolini snimila ovu pojavu.

- Treba sačekati detaljna ispitivanja svega što je registrovano kako bi eventualno bilo ustanovljeno da li je uopšte neki deo tog meteora bolida, pao na zemlju. Ukoliko se to i dogodilo, reč je o sitnim delovima, nalik kamenju, pa ih je teško i uočiti. Ukoliko su i pali, oni su nalik uglju koks, ali ne moraju biti crni, mogu biti i sivi i verovatno su glatke površine jer su u trenutku sagorevanja, zapravo, bili u tečnom stanju, pa su se prilikom leta kroz atmosferu skamenili. Seizmološki zavod nije u trenutku kada je meteor, navodno, pao na zemlju registrovao nikakvu aktivnost - objašnjava za “Blic” Ištvan Vince, zamenik direktora Astronomske opservatorije Beograd.


Ukoliko je neki deo meteora, koji je u petak uveče viđen na nebu nad jugom Srbije, pao na zemlju, reč je o toliko sitnim delovima da ga običan čovek ne može ni uočiti niti razlikovati od običnog kamenja, objašnjavaju za “Blic” u Astronomskom društvu „Ruđer Bošković“.

- U većini slučajeva njegovo sagorevanje u atmosferi se dešava na oko 100 kilometara, tako da do zemlje dođe tek prašina pa i nema traga na zemlji. Obični ljudi ne mogu ni da ga razlikuju od kamenja na zemlji, pa nema svrhe da kreću u potragu za delovima - navode u Astronomskom društvu „Ruđer Bošković“.

Branko Simonović, astronom i predavač u opservatoriji i planetarijumu, objašnjava za “Blic” da od momenta kada meteor uđe u atmosferu do momenta kada sagori u njoj prođe tek nekoliko sekundi, tako da se retko dešava da to ljudi uopšte primete, naročito ako se to dogodi tokom dana.

- Ovakva pojava nije retka, ali se retko vidi golim okom. Trag sagorevanja takozvanog bolida, koji izgleda kao užarena lopta i ima trag u crvenoj, žutoj ili nekoj drugoj boji, može da bude registrovan “All sky” kamerama, širokougaonim kamerama koje snimaju celo nebo - precizira Simonović.

Astronomska opservatorija Beograd je saopštila da nakon pada meteoriti ne predstavljaju nikakvu opasnost. Na osnovu preliminarne analize snimka se zaključuje da se meteor na nebu pojavio u petak u 19.27 sati i kretao visoko u atmosferi u pravcu južno od Prokuplja, a jugozapadno od Leskovca i Vranja.

- Bučna eksplozija i potres, koji su građani prijavili, najverovatnije je posledica udarnog talasa tokom raspadanja meteora pri velikoj brzini u atmosferi - dodaje se u saopštenju. Ukoliko rezultati istraživanja budu ukazali na mogućnost da je deo meteora pao na zemlju, Astronomska opservatorija će dati okvirnu lokaciju kako bi ti eventualni meteoriti bili nađeni.Šta se vidi na snimku
Ekipa Astronomske opservatorije u Beogradu, koju vodi dr Milan Bogosavljević, u subotu i nedelju je analizirala snimke automatske kamere koja fotografiše celo vidljivo nebo svakog minuta 24 sata dnevno. Na snimku koji je kamera napravila u 19.26, minut pre prolaska meteora, vide se Mesec i mnogobrojne zvezde. Na sledećem snimku, koji je kamera napravila u 19.27 sati, jasno se vidi veliki blesak ovog meteora. U trenutku najjačeg sjaja meteor je bio uočljiviji od Meseca. Prema zasebnoj analizi Igora Smolića, saradnika Astronomske opservatorije i Petničke meteorske grupe, blesak meteora je bio toliko jak da je čak registrovan odraz njegove svetlosti na oblacima iznad Zemuna i Beograda.

Blic
 
Poslednja izmena od urednika:
Top