Šta je novo?

Mesec se približava Zemlji, ali to nije razlog za brigu

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Mesec se približava Zemlji, ali to nije razlog za brigu

CDC/MA.SV. | 10. 03. 2011. - 00:02h |


Mesec će se 19. marta naći u tački najbližoj Zemlji posle 1992. godine i u tom trenutku biće udaljen od naše planete 355.665 kilometara. Astronomi amateri koji zagovaraju senzacionalističke teorije tvrde da će sila gravitacije kojom Mesec deluje na Zemlju izazvati haos na njoj, tako što će prouzrokovati poremećaj klime, a možda čak i zemljotrese i vulkansku aktivnost.

123753_0603-mesec-foto-ap_f.jpg


Mesec sam po sebi nije opasan, već je lep za posmatranje, kaže Goran Pavličić iz Narodne opservatorije

U trenutku kada se Mesec najviše približi Zemlji (ova pojava poznata kao lunarni perigej događa se jednom mesečno), on na nebu deluje sjajnije i krupnije, dok je u apogeju (kada je najudaljeniji od Zemlje) manji i bleđi. Ove nedelje se „supermesec” poklapa sa punim mesecom - kombinacija koja se događa samo jednom u dve-tri godine.- Pomenuta blizina između Meseca i Zemlje nije ništa drastično veća od uobičajene. Mesec sam po sebi nije opasan, već je lep za posmatranje. Da njega nije bilo, ne bismo imali stabilnu osu rotacije - tvrdi Pavličić Goran iz Narodne opservatorije. On dodaje da se ne slaže sa jednom školom mišljenja po kojoj ako se Mesec akumulira dovoljno dugo, može da izazove pomeranje ploča i zemljotres. Isto mišljenje deli i Dejan Urošević, šef Katedre za astronomiju na Prirodno-matematičkom fakultetu. On kaže da se približavanje Zemlji dešavalo mnogo puta u istoriji i da će se dešavati bez ikakvog uticaja na živi svet na Zemlji.

Pristalice senzacionalističkih teorija, međutim, ističu da su raniji “supermeseci” zabeleženi 1955, 1974. 1992. i 2005. godine, te da su uvek bili povezani sa ekstremnim meteorološkim nepogodama. Primera radi, cunami u Indoneziji, u kome je poginulo više stotine hiljada ljudi, dogodio se dve nedelje pre “supermeseca” u januaru 2005. godine.

Pit Viler iz Međunarodnog centra za radio-astronomiju, međutim, sumnjičavo reaguje na najave smaka sveta. „Neće biti zemljotresa, niti erupcija vulkana, osim onih koji bi se i inače dogodili.”


Udaljenost Meseca od Zemlje

Prosečna: 378.195 kilometara

Najmanja: 355.665 kilometara

Najveća: 399.117 kilometara
 
Top