Šta je novo?

Memorandum, greh nedovršenog teksta (2016)

Učlanjen(a)
14.09.2011
Poruka
172
Memorandum, greh nedovršenog teksta 1/2

58Nb9ZM.jpg

F4o936e.jpg


Zašto je Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti jedan od najkontroverznijih dokumenata novije istorije Srbije, šta je prethodilo njegovom pisanju sredinom osamdesetih godina prošlog veka, kakva je tada bila Jugoslavija a kakva Srbija.

Kako je tekst procurio u javnost, da li je ukraden ili ga je neko namerno dostavio Večernjim novostima, kome je bilo u interesu da se objavi pre nego što ga razmotre i usvoje ključni organi SANU i kakva je veza Dobrice Ćosića s tim dokumentom. Zašto Ivan Stambolić osuđuje akademike a Slobodan Milošević ćuti o "memorandumskoj aferi". Na koji način su povezani Memorandum i sporna humoreska "Vojko i Savle".

Zašto je taj dokument osuđen kao nacionalistički i ratnohuškački, kako su ga dočekali u Hrvatskoj i Sloveniji, da li ga je Milošević, po preuzimanju vlasti, prihvatio kao politički program. Kako je korišćen u Tribunalu za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, a kako u hrvatsko-srpskom sporu pred Međunarodnim sudom pravde. I da li SANU i 30 godina kasnije nosi hipoteku krivice zbog tog dokumenta.

U dve epizode dokumentarne emisije "Memorandum, greh nedovršenog teksta" govori 25 sagovornika iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. Među njima su nekadašnji partijski funkcioneri iz Srbije Dušan Čkrebić i Borisav Jović, bivši predsednik Slovenije Milan Kučan, dvojica akademika koji su bili u Komisiji za pisanje Memoranduma, Vasilije Krestić i Ljubiša Rakić, predsednik SANU Vladimir Kostić, novinari Slavoljub Đukić, Darko Hudelist... istoričari, politikolozi, pisci, sociolozi...

Autor Svetlana Janićijević.

01.Memorandum.greh.nedovrsenog.teksta.2016.576p.SDTV.x265-den78
UPTOBOX | 562 MB | 1024x576 | 52m 57s | x265 v2.1 Medium @CRF 21, 50 fps | AAC FDK @128
Hidden content
You need to reply to this thread or react to this post in order to see this content.
 
Poslednja izmena:
Top