Šta je novo?
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
[h=2]Mel Gibson[/h]
mel_gibson.jpgMel Gibson rođen 3. januar 1956. kao Mel Columcille Gerard Gibson), američko-australijski glumac, režiser i producent.

Najpoznatiji je kao glavni glumac filmskih serijala Pobješnjeli Max, Smrtonosno oružje, Oskarom nagrađenog filma Hrabro srce, kojeg je bio i režiser, te blockbustera Pasija, kojeg je režirao 2004. godine.

U februaru 1985. godine časopis People magazine dodijelio mu je titulu Najseksipilnijeg živućeg muškarca, nagradu koja je tada po prvi put dodijeljena.

Gibson je rođen u Peekskillu, država New York kao šesto od ukupno jedanaestoro djece. Majka, Ann Reilly, mu je rođena u SAD-u, u porodici irskih imigranata. Otac, Hutton Gibson, bio je sin američkog businessmana i australske operne pjevačice. Gibsonov mlađi brat, Donal, je također glumac.

Nakon što je Gibsonov otac osvojio nagradu u TV kvizu Jeopardy!, 1968. godine, iz protesta prema Vijetnamskom ratu, porodica se seli u Australiju. Otac je, naime, strahovao da bi mu najstariji sin mogao biti mobiliziran, a i zbog uvjerenja da su promjene u Američkom društvu nemoralne.

Gibson i njegov otac su bili na meti kritike zbog svojih tradicionalnih katoličkih uvjerenja i političkih stajališta. Prebacivalo im se da su antisemisti i osobe koje negiraju Holokaust, što je Mel Gibson kategorički negirao u intervju za New York Times.

Veoma posvećen svojoj vjeri Mel Gobson je donirao novac za gradnju katoličke crkve u Malibuu, Kalifornija.

Gibson se oženio Robyn Moore 7. juna 1980. godine, s kojom ima djecu: kćerku, Hannah (rođena 1980.); sinove blizance, Edwarda i Christian (rođeni 1982.); sina, Willie (rođen 1985.); sina, Louis (rođen 1988.); sina, Milo (rođen 1990.); sina, Tommy (rođen 1999.). Glasine o tome da će kćer Hannah postati časna sestra, porodica je odmah demantirala nakon prvih napisa u medijima.Glumačku karijeru Gibson je započeo nakon što je diplomirao na Australskom nacionalnom pozorištu 1977. godine. Prve uloge dobio je u TV serijama: The Sullivans, Cop Shop i Punishment.

Njegova prva filmska uloga bila je u Pobješnjelom Maxu, što je kasnije postalo kultnim filmom i polučilo još dva nastavka. Internacionalnu karijeru ostvario je filmom Galipolje redatelja Petera Weira. Godine 1984. napravio je prvi američki film, glumeći Fletchera Christiana u remakeu Pobuna na brodu Bounty. Suprotstavljenog člana posade, kapetana Bligha, glumio je Anthony Hopkins.

U filmskom serijalu Smrtonosno oružje glumio je ekscentričnog i divljeg policajca Martina Riggsa, nasuprot svog starijeg i konzervativnog partnera kojeg je igrao Danny Glover. Na iznenađenje mnogih, ulogom u filmu Franca Zeffirellija, Hamlet, napravio je odmak u žanru, glumeći melanholičnog danskog princa. Gibson je jednako uspješan i kao komičar, što je pokazao u Mavericku (1994.) i Šta žene žele (2000.).
Godine 1996. Gibson je osvojio Oskara za film Hrabro srce (1995.), u konkurenciji najboljeg režisera i najboljeg filma. Film o životu Sir Williama Wallacea, škotskog junaka koji se borio protiv engleza krajem 13. i početkom 14. vijeka.

Filmografija

Kod:
http://www.imdb.com/name/nm0000154/
 
Top