Medvedev: Putin u Kremlju ne znači povratak u prošlost

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Medvedev: Putin u Kremlju ne znači povratak u prošlost

Beta, Srna |

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev ocenio je danas da najavljeni povratak aktuelnog premijera Vladimira Putina u Kremlj 2012. za tu zemlju ne znači "povratak u prošlost".

25902_putinmedvedev02-ap-vladimir-rodionov_f.jpg

"Šta god se pričalo, to nije povratak u prošlost, to je nešto drugo: to je način da se izborimo sa izazovima koji su pred nama", kazao je Medvedev, prenosi ruska televizija.

"Bio sam pravnik i mislio sam da dobro znam kako funkcioniše državni aparat. Prevario sam se, stvari su znatno teže i na neki način strašnije. Zato treba razmotriti kako promeniti sistem državne uprave", objasnio je ruski predsednik.

Medvedev, koga je Putin 2008. imenovao za svog naslednika pošto nije mogao da se kandiduje posle dva uzastopna mandata (2000-2008), istakao je i da je zagovornik korenitih promena u funkcionisanju državnog aparata.

Ruski predsednik založio se za širu vladu u budućnosti u kojoj bi bilo i mesta za one "koji se u potpunosti ne slažu sa nama".

Medvedev je rekao i da je svestan činjenice da je razočarao neke od svojih pristalica kada se nije kandidovao za drugi mandat, imajući u vidu da se zalaže za modernizaciju i reforme u Rusiji.
"Znam da su neki od mojih pristalica, oni koji govore o neophodnosti promena, osetili izvesnu razočaranost i napetost", ukazao je on.

Putin je krajem septembra, na kongresu stranke Jedinstvena Rusija, najavio da će se kandidovati na predsedničkim izborima u martu 2012. On je poručio i da će Medvedev, koji će biti na čelu liste Jedinstvene Rusije u decembru ove godine, postati premijer u njegovoj vladi.

Pošto je predsednički mandat produžen sa četiri na šest godina, Putin teorijski može da u dva mandata ostane na čelu Rusije do 2024.

Oko 110 miliona glasača u Rusiji

148347_izbori-afp_t.jpg

Rusija ima oko 110 miliona glasača, od toga 108 miliona unutar same zemlje, rekao je šef ruske Centralne izborne komisije Vladimir Čurov, uoči parlamentarnih izbora zakazanih za 4. decembar.

Čurov je dodao da je oko dva miliona glasača registrovano van Rusije pri lokalnim konzulatima i oni će moći da glasaju sa onima koji posjeduju ruski pasoš, ali nisu registrovani. Parlamentarne izbore u Rusiji pratiće 600 stranih posmatrača, zajedno sa pola miliona posmatrača ruskih političkih partija.
Rusija, zemlja sa 142 miliona stanovnika, takođe, očekuje da SAD, Nemačka i druge zemlje pozovu između 600 i 700 posmatrača na svoje izbore uključujući predstavnike Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS/ODIHR).

Natrag