Šta je novo?

Međunarodni dan borbe protiv fašizma

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
skupstina-v2.jpg


Danas, ispred Doma Skupštine Srbije biće obeležen Međunarodni dan borbe protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije, saopštile su danas nevladine organizacije Žene u crnom i Labris.

Žene u crnom i Labris zatražile su tim povodom od nadležnih institucija "da se ne relativizuje antifašizam i ne izjednačavaju fašisti i antifašisti, da se Državna komisija za istinu pozabavi posmrtnim ostacima žrtava ratova iz devedesetih i nastavi eshumacije iz masovnih grobnica".
Među zahtevima je i da se Haškom tribunalu izruče optuženi za ratne zločine - Ratko Mladić i Goran Hadžić, da se negiranje genocida u Srebrenici proglasi krivičnim delom, a 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.
Zatraženo je i da se zabrane sve organizacije i udruženja koja krše ili pozivaju na kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava, izazivaju ili podstiču neravnopravnost, mržnju i netrpeljivost zasnovanih na rasnoj, nacionaloj, verskoj, seksualnoj ili drugoj pripadnosti.

"Antifašizam je tekovina moderne Evrope, tekovina bivše Jugoslavije i vrednost feminističkog i mirovnog pokreta. Nažalost, u Srbiji danas, za razliku od Evrope, živimo fašizam kao posledicu nesuočavanja sa prethodno državno organizovanim zločinima", navodi se u saopštenju.
Ocenjeno je da se "fašizam manifestuje kroz klerofašističke tendencije, institucionalnom getoizacijom Roma, rehabilitacijom kolaboracionista iz Drugog svetskog rata, brisanjem sećanja na antifašističku prošlost, pozivanjem na linč LGBT populacije i braniteljki ljudskih prava".

Zahtevima Labrisa i Žena u crnom pridružuje se Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za mir i razvoj demokratije.
Performans je povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije najavljen je za 14 časova na platou ispred Doma Narodne Skupštine Srbije.
Taj Međunarodni dan biće obeležen i na Trgu Nikole Pašića, Terazijama, ispred Filozofskog fakulteta, gde će govoriti javne ličnosti i biti održan koncert grupe "Muha".

Autor: Beta
 
Top