Šta je novo?

Medjucin Zagrebacki pentagram (2010)

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.323
Medjucin Zagrebacki pentagram 2010 (Pozorisna predstava)screen.png

Medjucin-Zagrebacki-pentagram-2010-Pozorisna-predstava-SF.png

info.pngRiječ je o Zagrebačkom pentagramu, kazališnoj zbirci pet hrvatskih suvremenih dramatičara, svojevrsnom zrcalu svakodnevice u našoj metropoli, istodobno smiješnom i tužnom, bajkovitom i nemilosrdno realnom. U uvodnom razgovoru Zagrebački pentagram najavit će glumica Ksenija Marinković koja je u toj predstavi sjajno odigrala tri uloge i za to osvojila nagradu Hrvatskog glumišta i Damir Karakaš koji je uz Filipa Šovagovića, Ninu Mitrović, Igora Rajkija i Ivana Vidića napisao jedan od pet dramskih tekstova okupljenih u jedinstvenu cjelinu, sa Zagrebom kao jedinom tematskom poveznicom. Jad i neimaština, nesretne ljubavi, obiteljske tragedije i sukobi, problemi su s kojima se bore mogući, živopisni i punokrvni likovi, naši suvremenici, kako bi nam zajedno s likovima iz bajki i povijesti u nekoj čudnoj zoni sumraka ispričali svoje priče. Taj kazališni omnibus režirao je Paolo Magelli, a uz Kseniju Marinković, ostale uloge jednako maestralno igraju Sreten Mokrović, Pjer Meničanin, Frano Mašković, Goran Bogdan, Milivoj Beader, Nina Violić, Doris Šarić - Kukuljica, Jadranka Đokić, Nataša Dorčić i Barbara Đurović.

Filip Šovagović / Igor Rajki / Nina Mitrović / Damir Karakaš / Ivan Vidić: ZAGREBAČKI PENTAGRAM

Redatelj snimke predstave: Zoran MargetićPet priča pisanih za ZKM čine predstavu koja na tragikomičan način donosi situacije današnjice, probleme života u gradu različitih društvenih slojeva i kultura, koji se bore s vremenom i načinom života koje žive.

Zagrebački pentagram povezao je pet tekstova hrvatskih autora u jednu predstavu. Dramski tekstovi pisani su po narudžbi za Zagrebačko kazalište mladih. Riječ je o ovim tekstovima: Pljačka Igora Rajkija, ZOO Ivana Vidića, Javier Nine Mitrović, Skoro nikad ne zaključavamo Damira Karakaša i Zona snova Filipa Šovagovića. U Zagrebačkom pentagramu prožimlju se teme neimaštine, nesretnih ljubavi, obiteljskih problema, prošlosti, budućnosti, imaginacije, surove stvarnosti, vremena u kojemu živimo i u kojemu ćemo tek živjeti. Poveznica je ovih pet različitih tekstova grad Zagreb i njegovi stanovnici. Njihove životne tragedije ovdje dobivaju sasvim novu, komičnu dimenziju. Pojavljuju se likovi svojstveni našoj stvarnosti, ali i likovi iz prošlosti i mašte te svaki od njih priča neku svoju priču, doživljenu ili izmišljenu, realnu ili izmaštanu. Zagrebački pentagram na tragikomičan način predočava situacije današnjice, probleme života u gradu različitih društvenih slojeva i kultura, koji se bore s vremenom i načinom života koje žive.

Redatelj: Paolo Magelli

Izvor: Zagrebačko kazalište mladih (zvaničan sajt(

screen.pngMedjucin-Zagrebacki-pentagram-2010-Pozorisna-predstava-avi.jpg
Download.png
Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
Poslednja izmena:
Top