Šta je novo?

'Mazda' lansira automobil koji prelazi 30 km sa litrom goriva

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
'Mazda' lansira automobil koji prelazi 30 km sa litrom gorivaIzvor: SrbijaNet

takasi-jamanuci-498.jpg


Japanska "Mazda" najavila je danas da će uskoro ponuditi novo benzinsko vozilo, iste energetske efikasnosti kao i hibridni automobili, koje sa litrom goriva može da predje oko 30 kilometara.


Novi automobil će se na inostranom tržištu pojaviti u prvoj polovini 2011. godine i biće deo linije "Mazdinih" manjih kompaktnih vozila "demio", poznatih kao "mazda2", prenela je agencija Kjodo.


Analitičari procenjuju da će "Mazdin" novitet pojačati konkurenciju na japanskom automobilskom tržištu, nakon što je rivalska "Honda" početkom meseca domaćem tržištu ponudila kompaktni "fit", benzinsko-električni hibrid, po najnižoj ceni u tom segmentu.


Predsednik "Mazde" Takaši Jamanući rekao je danas na konferenciji za novinare da će se novo vozilo prodavati "po nižoj ceni nego hibriodni automobili u istoj klasi".


"Mazda" planira da krene sa prodajom vozila opremljenog novim benzinskim, energetski efikasnim motorom, na tržistu SAD i Australiji u 2011. godini, a u Evropi i Kini u 2012.


Očekuje se da će "Mazdina" tehnologija sledeće generacije, nazvana "Skaj aktiv", koja se primenjuje pri izradi motora, sistema transmisije i šasije vozila, biti ugradjena u većinu njenih automobila do 2015.


skaj-aktiv-1.jpg


skaj-aktiv-2.jpg


skaj-aktiv-3.jpg

 
Top