Šta je novo?
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.114
Maverick (1994)


screen.pngMaverick-1994-SF.png
info.png
fsdvd8kxmt2.png
Maverick (engl. Maverick) američka je vestern komedija režisera Richarda Donnera iz 1994, nastala prema istoimenoj TV-seriji iz 1950-ih i scenariju Williama Goldmana. Glavne uloge tumače Mel Gibson, James Garner i Jodie Foster, uz još nekoliko kameo pojavljivanja drugih glumaca. Film je bio nominiran za Oscara za najbolji dizajn kostima.

Smještena na Divlji zapad, priča filma prati duhovitog i dosjetljivog kockara Breta Mavericka i njegove zgode i nezgode na putu do mjesta gdje se održava veliki turnir u zatvorenom pokeru. Osim što želi osvojiti turnir i zaraditi poveliki iznos novca, također želi dokazati, jednom za sva vremena, da je "najbolji". Međutim, počinju mu se stalno javljati razne komplikacije.

Maverick dolazi u fiktivni grad Crystal River s namjerom da naplati dugove od svojih dužnika jer mu do svote od 25.000 dolara, koliko je potrebno uplatiti za učešće na turniru, nedostaju još 3.000. Njegovi pokušaji da prikupi tē 3.000 motiv su za dio radnje filma, kao i za diverzije koje uzrokuju troje ljudi s kojima se sreće u Crystal Riveru: negativac Angel, zatim Annabelle Bransford, mlada prevarantica s lažnim južnjačkim naglaskom, i legendarni čovjek od zakona, maršal Zane Cooper. Prvo dvoje također su Maverickovi protivnici u pokeru.

Maverick, Bransford i Cooper prevoze se istom kočijom (čiji vozač umire kad se konji dadnu u puni galop). Nakon toga se slože da pomognu grupi migranata evangelista koji su upali u razbojničku zasjedu za novčanu nagradu (koju na kraju Maverick nije imao srca prihvatiti). Nakon toga ih presretne grupa Indijanaca na čelu sa Josephom. Maverickovi saputnici, međutim, ne znaju da su on i Joseph dobri prijatelji i Maverick dopušta da bude "zarobljen". Joseph je još jedan od Maverickovih nepouzdanih dužnika, pa njih dvojica smišljaju i zatim izvode plan pomoću kojeg će "preveslati" bogatog ruskog velikog vojvodu (naravno, za novac).

Tokom ovog vremena Angle je primio tajanstveni telegram u kojem mu se naređuje da ne dozvoli Mavericku da dođe na turnir, a također saznaje da ga je upravo Maverick prevario u Crystal Riveru (nekad ranije). Angel sustiže Mavericka nakon što je ovaj napustio Josephovo pleme, pretuče ga i pokuša ga objesiti. Uprkos tome što je bio svezan i za stablo i za konja, Maverick se nešto kasnije uspijeva osloboditi i stiže na turnir, koji se održava na riječnom parobrodu. Bransford i Angel također su došli na turnir, a Cooper je angažiran da se brine o sigurnosti. Saznavši da Bransfordovoj još uvijek fali nekoliko hiljada dolara za učešće na turniru, Maverick na brodu opet pronalazi velikog vojvodu i na prevaru izmami od njega potreban iznos.

Nakon što su svi eliminirani, u finalu ostaju Maverick, Bransford, Angel i komodor Duvall, koji je vlasnik broda i organizator turnira. Maverick umalo nije uspio stići za stol do 5 sati, dokad je bio rok da se svi finalisti pojave, jer je nepoznata osoba lancima zablokirala vrata njegove kabine nakon kratkog "randesa" s Branfordovom. Partija se nastavlja, a prva je eliminirana Bransford. Nakon toga je preostalim igračima podijeljena namještena ruka. Komodor je dobio poker osmica, Angel skalu u boji (straight flush), a Maverick ima desetku, žandara, damu i kralja (sve pik), tj. fali mu samo pikov as za najjaču moguću ruku u pokeru (royal flush). I komodor i Angel ulažu sve (idu all in). Maverick primjećuje da djelitelj dijeli sa dna špila (umjesto s vrha), protestira zbog nepoštenog dijeljenja i na kraju zatraži da mu Angel lično podijeli tu posljednju kartu, nakon čega prati ulog, ne pogledavši koju je kartu dobio. Ispalo je da je dobio upravo pikovog asa, što mu je donijelo nepobjedivi royal flush ("kraljevska" skala u boji) i pobjedu na turniru. Razljućeni Angel poteže pištolj, ali njega i njegove pomagače iz publike savladaju Maverick i Cooper.

Nakon Maverickove pobjede dešavaju se tri preokreta u radnji. Prvo Cooper krade nagradu za pobjednika (ogromnih 500.000 dolara) umjesto da je preda Mavericku. Zatim se otkriva da su komodor i Cooper cijelo vrijeme tajno sarađivali i planirali tu krađu i da Angel zapravo radi za komodora. Nakon toga komodor izdaje Coopera, ali prije nego što ga je mogao upucati, Maverick iz zasjede napada njih obojicu, koji su bili oko logorske vatre, i krade novac, a njima ostavlja jedan pištolj da riješe razmirice. Pištolj, međutim, nije bio napunjen i Cooper uspijeva pretući komodora, a zatim polazi u potjeru za Maverickom, u namjeri da mu se osveti.

Nešto kasnije vidimo Mavericka kako se opušta u kadi punoj vode. Cooper ga pronalazi i tada "skida masku" (pred gledaocima filma) i saznajemo da je Cooper ustvari Maverickov otac. Pravu zavjeru skovala su zapravo njih dvojica. Međutim, Bransford ulazi u prostoriju i krade im novac, govoreći im da je shvatila njihovu rodbinsku povezanost po njihovim sličnim manirima. Nakon što ona pobjegne, Bret otkriva da je otišla samo s polovinom novca jer je on drugu polovinu sakrio u svojim čizmama. Zatim se njih dvojica nasmiješe, a Bret govori kako će biti vraški zabavno vratiti ostatak novca od nje.screen.pngMaverick-1994-720p-Blu-Ray-x264-AAC-YTS-MX-mp4.jpg

Download.pngHidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Top