Šta je novo?

Martinke - kultni modni detalj

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.996
Martinke - kultni modni detalj

RTS 01.04.2010 09:39Nosili su ih radnici u fabrikama i učenici, policajci i pankeri, skinhedsi i mirovni aktivisti. Danas su kultni modni detalj.

Martinke1.jpg

Pre pedeset godina, niko nije mogao ni da sluti da bi radničke čizme mogle da postanu kultni modni detalj.

Čizme „Dr Martens" dizajnirane su u Nemačkoj, a proizvedene u Nortemptonu, u Velikoj Britaniji, 1960. godine. Kao zvaničan datum početka proizvodnje, naznačen je 1. april te godine.

Martinke2.jpg

Kreaciju Nemca dr Klausa Martensa u početku su najviše nosili poštari, radnici u fabričkim pogonima i vozači kamiona i autobusa.

Martinke-box 3.jpg

Međutim, u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog veka postale su značajno obeležje stila mladih i buntovnih, pre svega ljubitelja panka, koji su ih kombinovali sa kožnim motociklističkim jaknama i farmerkama.

Martinke4.jpg

Danas postoje brojne varijacije na originalni model „1460" - prave se u jarkim bojama, ukrašene cvetićima, „zumbane"...

Martinke-mala5.jpg

„Martinke“ sa potpisom Žan-Pola Gotjea

U poslednjih nekoliko godina više uglednih modnih dizajnera, među kojima su Joši Jamamoto i Žan-Pol Gotje, sarađivali su sa kompanijom „Dr Martens" prilikom izrade specijalnih kolekcija.

Legendarnim čizmama u čast, u Nortemptonu je organizovana izložba pod nazivom „'Dr Martens' u pedesetoj: Stvaranje ikone".
„Tokom proteklih 50 godina, 'Dr Martens' je bila obuća za radnike i za učenike, policajce i pankere, skinhedse i mirovne aktiviste. Istovremeno su predstavljale modu i antimodu. Nema obuće koja je u tolikoj meri postala obeležje britanske kulture i njihova priča je zaista fascinantna", izjavila je, povodom jubileja, predstavnica kompanije Džozefin Hikin. 
Poslednja izmena:
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.996
Martinke opet u modi!

29. 01. 2011. 08:00h| Vestionline, She

Martinke opet u modi!

Nekad su Dr. Martins cipele bile "obavezna" obuća za mlade i buntovne, bez obzira na stil, imovinsko stanje ili muzički ukus. Ipak, ovaj brend nije ostao na staroj slavi već je iz godine u godinu inovativnim idejama pokušavao da udovolji stalnim kupcima.


Cipele koje se vraćaju u modu

Za sezonu proleće/leto 2011. godine na tržište su izbacili takozvane oksfordke – slatke cipele animalnog i cvetnog uzorka, ili pak jednobojne. Prepoznatljivost Dr. Martins cipela se vidi u dizajnu, načinu šivenja, obliku, kvalitetu i udobnosti.

Ove cipele prikladne su za opušteniji fazon, ali i za neke prilike u kojima ipak želite da pokažete svoju kreativnu i nekonformističnu stranu. Trenutno su veoma popularne, ali i izrazito nosive, pa tim bolje, bar plaćate nešto kvalitetno.


 
Top