Šta je novo?

Marija Jurić Zagorka - Vlatko Šaretić - Pustolovine novorođenog Petrice

Učlanjen(a)
26.03.2019
Poruka
171

Marija Jurić Zagorka - Vlatko Šaretić - Pustolovine novorođenog Petrice

pustolovine.jpg
Podnaslovljen kao "Izvorna pripovijest iz zagrebačkoga života", roman o mladiću koji je u grad došao ostvariti karijeru, pridružio se zagrebačkoj zlatnoj mladeži toga vremena, i na putu prema gore iz interesa zaveo djevojku, ali se i sam zaljubio. "Vladko Šaretić" izlazio je 1903. godine u "Obzoru", a ubrzo je objavljen kao knjiga. Marija Jurić ovdje se prvi put potpisuje kao Zagorka.
U ovom izdanju, uz "Vladka Šaretića", još su i kraći roman "Pustolovine novorođenog Petrice Kerempuha", koji nikad nije izašao kao knjiga, zatim zbirka kraćih priča pod naslovom "Zagrebačke silhouette", te Zagorkine “slike i dojmovi iz pomirbe i posljednjeg rata s Mađarima u zajedničkom Saboru u Budimpešti”, objavljene 1907..


Oba se mladića okrenu prema strani odakle je dolazila pločnikom prema kavani mlada djevojka. Visoka, vitka, u jednostavnoj opravi od ružićasta batista koja je dosta diskretno odavala lijepe, mlađane forme. Refleks ružićaste boje živo se odrazio na ovalnom bijelom licu i u velikim crnim očima. Na glavi, bogato omotanoj crnom kosom, nosila jednostavan bijeli šešir.

- Sehr pikant- izlane Vladko gotovo na glas. Djevojka ga nije čula. Prolazila pločnikom nehajno, ne gledeći ni na koju stranu, kao da je sama na ulici i da je apsolutno nitko ne zanima.
Vladko se osvrne za njom:
- Zaista, vrlo zanimivo lice i otmjena pojava.
- A znaš li tko je? - upita ga Nacek porugljivo.
- Ne.
- Kasirica u dućanu X ...
- Ajde, ne govori! Šteta, šteta... njena pojava odaje nešto više, elegantno i otmjeno.

Hidden content
You need to reply to this thread or react to this post in order to see this content.
 
Top