Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
marchelo-2.jpg


Marko Šelić, poznatiji kao Marčelo (rođen 22. januar 1983. godine u Paraćinu) je srpski rep muzičar.

Rad u hip-hopu započinje 1997. godine u Paraćinu, tada je napisao i svoju prvu rep strofu, a veća dostignuća postiže 1999. godine sa demo grupom "Rhyme animal", sa kojom je uspešno nastupao po gradovima u Srbiji. Zbog želje da započne solo karijeru, 2001. napušta grupu. Te godine snima i svoj prvi singl, sa kojim, ujedno započinje njegova saradnja sa Oneyom, srpskim hip-hop producentom.

Oneya je prepoznao njegov puni potencijal, i Marčelo je potpisao ugovor za "Bassivity music". Kompilacija Bassivity izvođača : "Bassivity Mixtape Vol.1" izašla je 2003. godine, u kojoj je Marchelo učestvovao sa dve pesme. To je bila njegova prva šansa da šira publika čije za njega i njegove pesme. Iste godine, u novembru, izašao je njegov debi album : "De Facto" (Bassivity Music), koji je postao najprodavanija ploča 2003. godine.[тражи се извор] To je bio i prvi posleratni album koji je uključivao saradnju među novim generacijama muzičkih izvođača sa ex-Yu prostora (Edo Maajka, Elemental, Škabo, Shorty, Disciplinska komisija, Big Boss, X3M...). Album je bio pun kritika upućenih društvu, kao i, na drugoj strani, ličnim temama, ispričanim na veoma iskren i uverljiv način. Naišao je na prihvatanje i od strane publike, kao i od strane kritičara ("Marčelo srpsku sliku čini lepom dok govori koliko je ružna" - Slobodan Vujanović, Vreme), donevši mu prestižnu titulu: glas generacije.

Najviše prašine podiglo se oko noseće numere sa albuma - "Kuća na promaji", koja ukratko i definise Marčelov stil: veoma lična obojenost kritike političke situacije u zemlji.U njoj priča o atentatu na bivšeg premijera, Zorana Đinđića, brutalnosti policije kao i o otuđenju među mladim ljudima u Srbiji.

Zbog nesporazuma sa izdavačem Marčelo napušta Bassivity sredinom 2004. godine i potpisuje ugovor sa "Multimedia Records"-om (pod licencom "Universal Music" -a za Srbiju i Crnu Goru) početkom 2005. godine.

U decembru 2005-e godine Marčelo izdaje rezultat njegovog dvogodišnjeg truda, "Puzzle Shock!" ("Multimedia Records"), sa singlovima "Šarada" i "Otkucaji". Ovog puta Marchelo je sarađivao sa Dragoljubom Markovićem, alijas Dr Dra (član rock bendova poput "Ništa Ali Logopedi", "X-centar"), koji je bio malo više umešan u proces snimanja nego obični producenti, učestvujući u vokalnim delovima i svirajući instrument, a od gostiju se na albumu pojavljuju Sky Wikluh i Timjah (Bad Copy), Skabo, X-centar, Marko Milivojevic (E Play), nadolazeće mlade snage - Ministar Lingvista i Flip Flop, kao i nezaobilazna diva hrvatske scene - Remi (Elemental). Marchelo je takođe uradio neke producentske i aranžerske poslove. Rezultat je bio hip-hop album sa jakim rock, jazz i funk uticajem, koji je odbio nekolicinu fanova koji su voleli samo striktno hip-hop orijentisani "De Facto", ali ujedno zadobivši poštovanje mnogo ljudi koji nisu upoznati sa tim žanrom.

Zajedno sa novim albumom došli su i koncerti, koji su održavani preko cele Srbije. Marchelo je učestvovao i u EXIT 06 kampanji kroz ex-Yu države, rasprodavši koncert u Beogradu. Oko sebe je okupio ekipu zvanu «Filter Crew», koja nije samo podrška za live nastupe jer bi njihov deck trebao da se nađe u radnjama u decembru 2006. godine, a koju sačinjavaju Ministar Lingvista, Flip-Flop i DJ Raid (živi i radi u Švajcarskoj), te njegov tonski snimatelj, mixer, producent, pevač i cimer, Dr Dra.

Marčelo je skoro dobio Davorin nagradu za najbolji rok/pop/hip-hop album iz Srbije, što je jedinstveno priznanje za njegovo muzičko stvaralaštvo.


Diskografija:

Album

Treca strana medalje (10) 2008
Puzzle Shock (16) 2005
Bassivity Mixtape (Oneya Prvi put) (2) 2003
De Facto (9) 2003
Ulice vol.1 (1) 2003


Izvor:svaštara.com
 
Poslednja izmena od urednika:
Top