Šta je novo?

Manje vode na izvorima, uvode se restrikcije

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.323
Manje vode na izvorima, uvode se restrikcije
U varošici Rudnik na istoimenoj planini jutros je uvedena restrikcija u potrošnji vode, da bi se obezbedile potrebe za domaćinstva.

IZVOR: BETA, TANJUG
Kako je za agenciju Beta izjavila načelnica Opštinske uprave u Gornjem Milanovcu Gorica Petrović, zabranjeno je zalivanje bašti i travnjaka, pranje ulica i automobila vodom iz vodovoda.

Ona je rekla da je zbog izuzetno visokih temperatura došlo do smanjenja izdašnosti izvora na planini Rudnik, a potrošnja vode je naglo porasla, te će restrikcija trajati dok se ne stanje ne popravi.

Inspekcija će stalno kontrolisati sprovođenje ove naredbe da bi se omogućilo snabdevanje stanovništva tog turističkog mesta.

Pojedini delovi Paraćina bez vode
512235974559fdb83931f0430592196_v4_big.jpg

Foto: Thinkstock
Paraćinski "Vodovod" je zbog nepovoljne hidrološke situacije i ekstremno visokih temperatura u sistem vodosnabdevanja uključio sve dopunske izvore i kapacitete i pozvao građane da se uzdrže od nenamenske potrošnje.

"Kako bi svi imali dovoljno vode i tokom najtoplijih letnjih dana, pozivamo građane da se uzdrže od prekomerne nenamenske potrošnje - zalivanja i natapanja zelenih površina, njiva, bašta, rashlađivanje pločnika, pranje automobila i da povedu računa o ispravnosti kućnih instalacija", stoji u saopštenju "Vodovoda".

U saopštenju se navodi da je "zbog nepovoljnih hidroloških uslova opala izdašnost vrela Sveta Petka, pa su u sistem vodosnabdevanja uključeni svi dopunski izvori vodosnabdevanja, bunari i svi drugi raspoloživi kapaciteti".

Navodi se i da Službi za reklamacije "pristižu prigovori jednog broja građana na poremećaje u snabdevanju vodom iz gradskog vodovoda".

"Merenjima je ustanovljeno da u večernjim i noćnim satima, ovih dana, potrošnja vode drastično raste, što upućuje na neracionalnu potrošnju, koja dovodi do pada pritiska i poremećaja u snabdevanju vodom većeg broja potrošača u seoskim naseljima i višim delovima grada", stoji u saopštenju.

U saopštenju se dodaje i da je "zbog nenamenskog trošenja vode sa tzv. `stare fabričke vodovodne mreže` a pre svega zbog velikog broja kvarova, ali i polivanja, na osnovu ugovora između "Vodovoda" i Mesne zajednice Popovac, taj vodovod stavljen van funkcije".

U saopštenju se ističe da će za snabdevanje meštana Popovca sanitarno ispravnom vodom svakodnevno biti obezbeđena cisterna.

Vojska poslala cisterne u Loznicu
Vojska Srbije angažovala je dve cisterne za vodu kako bi pomogla u snabdevanju vodom za piće stanovništva Loznice, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Cisterne su poslate iz najbližih garnizona Vojske Srbije - Sremske Mitrovice i Valjeva.

Odluku o angažovanju doneo je ministar odbrane Bratislav Gašić, na poziv gradonačelnika Loznice.
 
Top