Šta je novo?

Manje novca za novogodišnje poklone

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Manje novca za novogodišnje poklone


Kriza je učinila svoje, pa se u 2013. ulazi uz skromnije poklone i u Evropi i kod nas.Za poklone ispod jelke ove godine najmanje novca će se potrošiti u zemljama koje je najviše i pogodila kriza - u Grčkoj, Italiji, Španiji i Portugalu.


australijanka-rodila-djevojcicu-ispod-bozicne-jelke-slika-94471.jpgGrci će za poklone dati 16 odsto manje nego prošle godine, a Italijani i Španci 4 odsto manje. Od ovog pravila odstupiće jedino Nemci, koji će na poklone za najbliže potrošiti 6 odsto više nego prošle godine.

A evo i o kolikoj sumi novca se radi, prema istraživanju Dilojta. Najviše novca na poklone ove godine troše Irci - oko 500 evra, i Švajcarci - 460 evra, a najmanje Holanđani - oko 130 evra. Grci, koje je kriza najviše pogodila, izdvojiće prosečno za poklone 187 evra, a najveći zagovornici štednje, Nemci, izdvojiće skoro 300 evra.

Umesto skupih poklona - ispod jelke će se naći uglavnom knjige, kozmetika i poklon bonovi. Zanimljiv podatak je i da će najštedljiviji potrošači biti ljudi starosti od 36 do 45 godina, koji su bili pod velikim udarom krize. I u Srbiji prednovogodišnje kupovine uveliko traju.

Više se gleda, a manje kupuje nego prethodnih godina, a gužve u tržnim centrima ne garantuju i veliku potrošnju.

Novac se najmanje štedi za poklone onima koji još veruju u Deda Mraza, a to su najmlađi.

Naši građani, za razliku od građana zemalja Evropske unije, ne mogu da računaju na velike novogodišnje popuste. I dok se u evropskim prestonicama cene garderobe za Novu godinu spuštaju i za 70 odsto, ono što su prodavci spremni da ponude našim kupcima je popust od oko 30 odsto.

Izvor:
B92.net
 
Poslednja izmena od urednika:
Top