Šta je novo?

Manja rezerva (ne) snižava kamate

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Manja rezerva (ne) snižava kamate
[/h] Izvor: Tanjug


Beograd -- Predstavnici banaka su uzdržani po pitanju eventualnog uticaja smanjenja obavezne rezerve banaka na snižavanje kamatnih stopa na kredite.

3234740284f7251e854686645651686_640x360.jpg

(Novosti)
Kako navodi NBS, korekcija obavezne rezerve banaka, "u smislu opreznog smanjenja stope devizne obavezne rezerve uz povećanje njenog dinarskog dela", trebalo bi da doprinese stabilizaciji projektovane inflacije, blagom smanjenju troškova kredita i olakšanom refinansiranju, stabilizaciji na deviznom tržištu i da stimuliše banke da pribavljaju dugoročnije izvore finansiranja.
Članica Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke Sonja Miladinovski istakla je da je najnoviji predlog izmene obračuna obavezne rezerve NBS bazirala na prosečnim troškovima banaka pod kojima one pune tu obaveznu rezervu.
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Direktorka Sektora upravljanja sredstvima Findomestik banke Ljiljana Petrov pozdravila je opreznu relaksaciju devizne obavezne rezerve koja će biti posledica najavljene izmene načina obračuna ističući, međutim, da imajući u vidu da novi način obračuna povećava učešće skuplje valute, u ovom slučaju dinara u ukupnoj obaveznoj rezervi, ne očekuje smanjenje cene kredita.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
"Sa takvom računicom, uistinu nema dodatnih troškova po banke, i može se čak govoriti o blagom smanjivanju ukupnog troška finansiranja prema klijentima", rekla je Miladinovski.

Ona je dodala da banke, u realnosti, pribavljaju sredstva u evrima i u dinarima pod različitim uslovima od onih koje je u svojoj računici koristila centralna banka, tako da će u praksi krajnji ishod biti različit od banke do banke.

"Računica je, zapravo, takva da što banka efikasnije upravlja svojom likvidnošću, to će se ova mera negativnije odražavati na nju i biće manje prostora za snizavanje kamatne stope na kredite", naglasila je Miladinovski.

Glavni ekonomista Hipo Alpe Adrija banke Jasna Atanasijević kaže da se konačan efekat promene načina obračuna obavezne rezerve ne može sagledati bez poznavanja tačnih razmera promena, odnosno procenta obavezne rezerve na deviznu osnovicu i procenta koji se odnosi na deo rezerve koji su banke obavezne da drže kod NBS u dinarskoj protivvrednosti.

Ona je dodala da najava Narodne banke ukazuje na nameru da se delimično smanji procenat obavezne rezerve na devizne izvore, što po prirodi deluje na pojeftinjenje kreditiranja, ali i da se poveća dinarski deo ove rezerve, što bi dovelo do smanjene dinarske likvidnosti.

To znači, ako već nemaju slobodne dinare, banke bi čak morale da zamene postojeće evre sa obavezne rezerve u dinare i tako stvore ponudu deviza, odnosno tražnju za dinarima, rekla je Atanasijević.

Ovo poslednje, pored efekta stabilizacije na kurs dinara koji slabi tokom poslednjih par meseci, moglo bi da se odrazi i na smanjenje dinarske likvidnosti u sistemu, navela je ona.

 
Top