Šta je novo?

Mali Iđoš uveo crnogorski jezik

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Mali Iđoš uveo crnogorski jezik

Tanjug | 06. 12. 2010. - 23:59h

MALI IĐOŠ - Vojvođanska opština Mali Iđoš prva je opština u Srbiji koja je zvanično uvela crnogorski jezik u službenu upotrebu, saopšteno je danas iz Uduženja Crnogoraca Srbije Krstaš.
65339_0218-mali-idjos_f.jpg

Mali Iđoš


Opštinski parlament odlučio je danas o dopuni Statuta čime je, pored srpskog i mađarskog jezika, i crnogorski uveden u službenu upotrebu u toj opštini.

Odluka je izglasana većinom glasova Crnogorske partije, Saveza vojvođanskih Mađara i Srpske radikalne stranke, dok su su odbornici Demokratske stranke bojkotovali sednicu, jedan odbornik Socijalističke partije Srbije glasao je protiv, a jedan odbornik Srpske radikalne stranke bio je uzdržan, navodi se u saopštenju.


Nenad Stevović iz Krstaša, koji je, kako se navodi, inicijator za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu, čestitao je odbornicima izglasavanje te za, kako se navodi, crnogorsku zajednicu istorijske odluke”.


Stevović je, simbolično, predsedniku Skupštine opštine Palu Karolju uručio komplet knjiga crnogorskog pravopisa i gramatike, u izdanju Ministarstva prosvete i nauke Crne Gore.
 
Top