Šta je novo?

Male pare za čuvanje državnih tajni

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Male pare za čuvanje državnih tajni

Beograd -- Najplaćeniji vladin „čuvar“ državnih tajni prima najmanji iznos u regionu i četiri do pet puta manje od osoblja zaduženog za bezbednost u domaćim kompanijama.

2rpzknq.jpg


Trenutno svega četiri vladina službenika zaposlena u Ministarstvu pravde i kancelariji Saveta za nacionalnu bezbednost u opisu posla imaju zaštitu tajnih podataka

Najmanja plata vladinih službenika iznosi 18.000 dinara, a najviša je 136.000 direktora kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost. Vlada Srbije donela je odluku o povećanju plata za 20 odsto.

Trenutno samo jedan zaposleni u Ministarstvu pravde ostvaruje pravo čuvanja tajne i to je rukovodilac novoformiranog organa u kojem bi trebalo da rade još tri činovnika to jest inspektora. U kancelariji Saveta troje zaposlenih radi na poslovima zaštite tajnosti, ali bi trebalo da ih bude sedam i jedan pravnik.

Kako kažu u Vladi Srbije, svi zaposleni u ovim vladinim organima moraće da imaju sertifikat državne tajne, za koji je neophodno da se usvoji uredba o evidenciji bezbednih provera to jest, za izdavanje sertifikata. Sadašnji vladini čuvari tajni imaju pravo ne samo da čitaju ono što je pod oznakom državna tajna već i da skinu tajnost sa nekog podatka.

Posao bezbednjaka ovakvog tipa u svetu je među najplaćenijim. Razlog je jednostavan - oni mogu imati uvid u podatke koji na tržištu ponekad vrede i čitavo bogatstvo. Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić kaže da zaposleni u takvim vladinim organima moraju da prođu značajne provere, ali i da je otkrivanje državne tajne krivično delo.

"Onaj koji ima osećaj odgovornosti on će državnu tajnu čuvati čak i da nikakvu platu ne dobija. Oni koji nemaju osećaj odgovornosti mogu imati plate i 500.000, a prodaće je. Ljudima zaposlenim na takvim položajima neće se dogoditi da tajnu slučajno odaju jer su maksimalni profesionalci, ali svakako da oni koji rade takav posao moraju biti dobro plaćeni. Nigde u svetu Vlade nisu baš dobri poslodavci, ali ipak zaposleni u takvim organima imaju dobar standard", ističe Dragišić.

B92
 
Top