Šta je novo?

Male mlekare ucenjuju seljake

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Male mlekare ucenjuju seljakeV. S. | 31. 10. 2010. - 00:02h | Foto: O. Bunić Izvor: Blic


Ostali su mi dužni 700.000 dinara, to znači da smo moja porodica, pa i moje krave, džaba radili za gazdu knjaževačke mlekare „Džersi“ dva i po meseca. Dugovao je svima živima, neki kažu ukupno sedam miliona evra. I sada je otišao u stečaj, ako bude nešto para uzeće banke, a za nas seljake neće ostati ništa.
86143_0801-mlekara-foto-o-bunic_f.jpg
Seljaci za isporučeno mleko čekaju novac mesecima

To sam već otpisao, šta da radim, samo da smo živi i zdravi – kaže Stevica Denčić, proizvođač mleka iz Crnoklišta kod Pirota, koji ima oko 90 krava, bikova i teladi.On nije jedini koga je ojadila mlekara „Džersi“. Zaječarsku mlekaru je kupio Imlek i ubrzo ju je i zatvorio, propala je i pirotska mlekara, pa je knjaževački „Džersi“ ostao jedini otkupljivač na ovom području. Radio je šta je hteo, kažu seljaci, jer oni nisu imali izbora.

– Tri godine je „Džersi“ radio dobro, a onda su rekli da moraju da investiraju i da će malo zakasniti s plaćanjem. Na kraju su propali, a dugovanja su ostala. Sada sarađujemo s Imlekom, koji je takođe jedini otkupljivač na ovim prostorima – kaže Denčić.


Seljaci u centralnoj Srbiji muku muče s mlekarama koje im ne plaćaju mleko, dok takvih problema nema u Vojvodini. U najgoroj situaciji su mali proizvođači, koji imaju do desetak krava jer Imlek i ostale velike mlekare ne žele s njima da sarađuju zbog malih količina mleka i nedovoljnog kvaliteta proizvodnje. Zato su prepušteni manjim mlekarama, koje ne izmiruju svoje obaveze redovno jer znaju da seljaci nemaju izbora.


– Mlekara na Zlatiboru nam duguje novac po nekoliko meseci za mleko koje smo im predali. Po kući je to 200, 300 hiljada dinara. Nude nam da uzmemo hranu za stoku ili neke prehrambene namirnice kao kompenzaciju, a gotovina im se ne daje. Ali ne mogu da sipam koncentrat u traktor ili da detetu kupim knjige i pribor za školu. Većina nas u selu ima malo krava da bismo predavali mleko nekom drugom, tako da mogu da nas ucenjuju. Znam da i oni imaju problema da naplate mleko od trgovina, ali to je njihov problem. Koliko znam, u radnjama ne daju mleko na veresiju. Poklaćemo krave, pa posle neka vide ovi u Beogradu šta će i kako će. Preselićemo se svi tamo – kaže ogorčena starina iz jednog zlatiborskog sela.


Problema je bilo i u Šapcu. Petar Lončar, zadužen za poljoprivredu u Gradskom veću Šapca, kaže da Šabačka mlekara duguje seljacima dve mesečne fakture. Dug je, kako kaže, nastao pre dve godine, kada je novi vlasnik mlekare investirao u modernizaciju opreme, što je omogućilo povećanje proizvodnje. Sada se seljacima plaća redovno.


– Očigledno da nešto nije u redu kada se u poslednjih pet godina broj krava smanjio za tri hiljade, pa sada u opštini ima 10.000 grla. Koga onda čudi što nema dovoljno mleka u radnjama, samo neupućene – poručuje Lončar.


Država, reklo bi se filozofski, u stanju nirvane, samo posmatra šta se dešava. Kada jednog dana propadnu mlekare koje su dugovale milione seljacima, verovatno će se desiti slično kao i sa nestašicom mleka. Ministri će se optuživati međusobno, zapretiće nekom gazdi, malo će biti gužve, i sve će se nastaviti po starom. Seljaci kukaju da ne mogu da naplate mleko koje su predali, traže da ih neko zaštiti, ali teško da će im to poći za rukom jer država toleriše one koji ne plaćaju svoje obaveze – račune za potrošenu struju i gas, poreze, doprinose...


Tako u Ministarstvu poljoprivrede ne znaju da postoji problem dugovanja seljacima, pa zato i ne čudi što ne znaju koliko im se duguje, kao i šta bi mogli da preduzmu da se ova situacija razreši. Na postavljena pitanja nisu imali nikakav odgovor.


Stevica Denčić iz okoline Pirota kaže da je za sve kriva država.


– Kada su prodavali mlekare Salfordu razmišljali su samo o parama, da imaju za penzije, plate... Seljaci im nisu bili važni. E, sada smo došli tu gde smo došli – kaže Denčić.

Stečaj, pa fotelja
Knjaževački „Džersi“, koji se najviše bavio proizvodnjom sireva i čak ih izvozio, prošlog leta otišao je u stečaj. Saša Petrović sa kojim je fabrika došla do stečaja sada je član Opštinskog veća u Knjaževcu.
 
Top