Šta je novo?

Mala matura sa 25 odsto zadataka kojih nema u zbirci

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
BEOGRAD 28. 10. 2010
PRESS
Mala matura sa 25 odsto zadataka kojih nema u zbirci

Osmaci će ove godine prvi put polagati završni ispit, malu maturu, koja se neće mnogo razlikovati od dosadašnjih kvalifikacionih ispita za upis u srednju školu, rekao je juče ministar prosvete Žarko Obradović
0810.jpg

Postepene promene... Žarko Obradović

- Kao i do sada, na kraju školske godine osmaci će polagati testove iz srpskog jezika i matematike, a zbirke zadatka za pripremu polaganja biće objavljene do kraja prvog polugodišta. Ove godine završni testovi imaće 50 odsto poznatih, 25 odsto delimično poznatih (ima ih u zbirci, ali su vrednosti promenjene) i isto toliko nepoznatih zadataka - naveo je Obradović.
On je istakao da će se završni ispit vrednovati prilikom upisa u srednje škole, a od ukupno 100 poena, 40 će nositi mala matura, a 60 uspeh đaka tokom osnovnog školovanja. Malu maturu polagaće svi učenici, prag znanja neće postojati, jer zakon predviđa da prolaze svi koji izađu na završni ispit.
- Učenici će imati motiv da što bolje urade test jer se bodovi koje osvoje vrednuju za upis - kaže ministar.
b
obraz.jpg


U naredne tri godine postepeno će se povećavati broj zadataka koji đacima neće biti prethodno poznati iz pripremnih zbirki. Tek u školskoj 2013/14. svi zadaci iz srpskog i matematike biće potpuno nepoznati. Učenici koji sada pohađaju peti razred tada će morati da polažu i treći, „kombinovani" test u kojem će biti pitanja iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije.
- Nema razloga za nervozu! Sve promene uvodićemo postepeno - rekao je Obradović.
On je obećao da će u školama biti organizovani probni testovi da bi se „mali maturanti" pripremili za ono što ih čeka u junu.
(V. N.)
 
Top