Šta je novo?

Makedonija: Lokalni izbori 24. marta

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Makedonija: Lokalni izbori 24. marta
U USLOVIMA ozbiljne političke krize u Makedoniji, nastale zbog odluke opozicije da napusti Sobranje (skupštinu), spiker parlamenta Trajko Veljanovski u petak je u Skoplju potpisao rešenje o raspisivanju lokalnih izbora 24. marta.

[SIZE=+0]Jedan deo opozcije, predvođen socijaldemokratama (SDSM) bivšeg šefa države Branka Crvenkovskog, nalazi se u stalnim protestima protiv “totalitarne aktuelne koalicione vlasti” na čelu sa VMRO-DPMNE, premijera Nikole Gruevskog, a sada već najavljuje i bojkot predstojećih lokalnih izbora.


reg-Izbori-u-Makedoniji_310x186.jpgUslov za pojavljivanje na biralištima “za lokal” opozicija je postavila kroz objavljeni zahtev za istovremeno raspisivanje i prevremenih parlamentarnih izbora, uz prethodno “prekomponovanje” vlade koja bi garantovala fer i demokratsko izjašnjavanje građana sa prečišćenog jedinstvenog biračkog spiska.

S druge strane, lider opozicione Demokratske partije Albanaca Menduh Tači, objavio je da, uprkos stavu o “katastrofalnom delovanju Vlade” nije za vanredne parlamentarne izbore, i da ne želi da učestvuje u podelama građana u zemlji.
Po objavljivanju datuma održavanja lokalnih izbora, prema Izbornom zakonu, zvanične liste stranačkih i nezavisnih kandidata treba da budu dostavljene i poznate najkasnije 25 dana pre početka izbora.LEGITIMITET IZBORA


SEKRETAR SDSM-a Andrej Petrov je izjavio da posle “čina skrnavljenja parlamenta” od 24. decembra prošle godine, kada je izbačena opozicija iz Sobranja, potpuno je nevažna objava Veljanoskog o raspisivanju lokalnih izbora.

[SIZE=+0]- Odgovornost za izbore koji neće imati legitimitet i sve konsekvence po državu pašće na teret onom ko te izbore sprovodi, a to je vladajuća stranka. Takvi izbori će biti teški za zemlju - rekao je Petrov.Izvor:
Novosti.rs[/SIZE]
[/SIZE]
 
Top