Šta je novo?

Majkama za treće dete dve godine staža

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Podsticaj države za rast nataliteta

Majkama za treće dete dve godine staža
Izvor: Blic S. Tuvić B. Janačković | 26. 07. 2011. - 02:02h | Foto: Shutterstock

Svim osiguranim ženama u Srbiji koje su rodile treće dete biće uračunat poseban staž od dve godine, predviđeno je Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju. Odredba je uvedena kako bi se podstaklo rađanje dece u Srbiji i zaustavio trend godišnjeg gubitka oko 30.000 stanovnika zbog negativnog prirodnog priraštaja.

158559_svdecaput-foto-shutterstock-3_f.jpg


Ovaj poseban staž neće uticati da žene ranije odu u penziju, već da im ona bude veća kada ispune jadan od uslova, a to su 60 godina starosti ili 35 godina radnog staža.

Međutim, ovo nije jedina podsticajna mera kojom država pokušava da motiviše žene na rađanje, ali su njihovi efekti slabo vidljivi. Država je Zakonom o finansijskoj podršci porodica sa decom majkama za prvih četvoro dece uvela roditeljski dodatak. Za rođenje prvog deteta majke dobijaju jednokratnu pomoć od 31.561 dinar. Za rađanje drugog, trećeg i četvrtog deteta dobija se 123.415 dinara, 222.138 dinara, odnosno 296.181 dinar i ova pomoć se isplaćuje u 24 mesečne rate.


- Strategija o podsticanju rađanja predvidela je da se roditeljski dodatak isplaćuje jednokratno, ali zbog manjka para u budžetu to je nemoguće - kaže Predrag Petrović iz Ministarstva rada i socijalne politike.


Osim roditeljskog dodatka država još svim zaposlenim ženama plaća godinu dana porodiljsko odsustvo i odsustvo radi nege deteta. U podsticanju rađanja uključile su se i lokalne samouprave. Tako, recimo, grad Beograd ženama koje su na trudničkom bolovanju i koje od države primaju 65 odsto od plate plaća preostalih 35 odsto. Trudnice imaju pravo i na besplatan gradski prevoz.


Nezaposlene porodilje dobijaju jednokratnu pomoć od 50.000 dinara, a pravo na jednokratnu pomoć od 25.000 dinara imaju i zaposlene porodilje ukoliko im ukupan mesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi 10.000 dinara. Naravno, koliko će lokalne samouprave pomoći majkama zavisi od budžeta kojim raspolažu.

Novosađanke osim roditeljskog dodatka koje dobijaju od države dobijaju i od pokrajine 30.000 dinara, ali i od grada Novog Sada 15.000 dinara. Pokrenuta je inicijativa da se za trudničko bolovanje izdvaja preostalih 35 odsto do pune plate, ali je sve je ostalo na nivou inicijative.

U Jagodini sve nezaposlene žene od trećeg meseca trudnoće do detetovog prvog rođendana dobijaju od grada mesečno po 12.000 dinara. Za svako novorođeno dete majke dobijaju po 200 evra, koliko mesečno dobijaju i porodice koje imaju četvoro i više dece do punoletstva deteta.

“Trudnoćom do posla”

Gradska uprava u Nišu pokrenula je jedinstven projekat “Trudnoćom do posla” putem kojeg su se od novembra 2009. godine do sada zaposlile 363 trudnice. Poslodavci koji zaposle trudnice na neodređeno vreme od Grada dobijaju subvencije za plate i doprinose do otvaranja porodiljskog bolovanja. Po isteku porodiljskog bolovanja, poslodavci su obavezni da majke vrate na posao. Ova akcija je način da buduće majke koje nisu u radnom odnosu ostvare pravo na porodiljsko bolovanje, kao i da se smanji otpor poslodavaca prema zapošljavanju trudnica.
 
Top