Šta je novo?

Mafiji uzeto 150 miliona evra!

Član
Učlanjen(a)
03.07.2010
Poruka
255
Mafiji uzeto 150 miliona evra!

E. R. | 07. jul 2010. 12:20 > 20:50 |

Pod finansijskom istragom za godinu dana našla se imovina 323 kriminalca. Dačić: Sve sumnjivo pod lupu. Malović: Od Šarića osam miliona

hro---KucaDarko_150x0.jpg


Pripadnici MUP u objektu Pljevljaka sa poternice

SRPSKI mafijaši su od početka finasijskih istraga ostali bez imovine i novca u vrednosti od 150 miliona evra.
Policija, u međuvremenu, nastavlja da kontroliše sve protoke novca osoba osumnjičenih za organizovani kriminal. Za samo godinu dana od postojanja Finansijske jedinice MUP Srbije završeno je 35 istraga.
- Pod lupom se našla imovina 323 osobe, osumnjičene da su se obogatile kriminalom. Vrednost "njihove" imovine veća je od 30 miliona evra - izjavio je u sredu prvi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić na skupu "Oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim delom". - Istražujemo poreklo novca, akcija, udele u firmama, luksuzne stanove, lokale. Oduzimanje imovine stečene kriminalom jedan je od glavnih ciljeva Strategije za borbu protiv organizovanog kriminala.
Konferenciju o oduzimanju imovine organizovali su Savet Evrope i OEBS, koji su Srbiji poklonili dva miliona evra za jačanje službe koje se bave zaplenom imovine.
Prema rečima ministarke pravde Snežane Malović, koja je prisustvovala skupu, samo u dva slučaja imovina je trajno oduzeta, a prodajom stvari Darka Šarića zaradilo se oko osam miliona dinara.
Oduzimanje nelegalno stečene imovine, najvažniji je vid borbe protiv organizovanog kriminala, poručila je i Nata Mesarović, prva žena srpskog sudstva.
- Ova borba bi bez toga bila nepotpuna, jer je sticanje imovine osnovni motiv bavljenja organizovanim kriminalom - rekla je predsednica Vrhovnog kasacionog suda. - Oduzimanje imovine preventivno utiče i na ostale učinioce krivičnog dela, jer će shvatiti da neće imati nikakav interes.
Prema rečima šefa delegacije EU u Srbiji Vensana Dežera, svi kriminalci se bave nelegalnim aktivnostima, a pokušavaju da svoj novac uliju u legalne tokove kao što su fabrike, restorani.
- Oni ne mogu da podnesu da se to bogatstvo oduzima njima i njihovim porodicama - rekao je Dežer. - Zato će ovaj program pomoći da se ojačaju kapaciteti za oduzimanje imovinske koristi stečene organizovanim kriminalom.
ATENTAT * Na pitanje "Novosti" da li je policija došla do informacija da bi Miloš Simović i Sretko Kalinić mogli da rasvetle političku pozadinu ubistva Zorana Đinđića, Dačić je odgovorio:
- To morate da pitanje Specijalno tužilaštvo.
* Da li je Kalinić, kao što se spekuliše, dao informacije koje bi rasvetlile još neka ubistva?
- Simović i Kalinić su davali izjave dva puta, ali tu nema ništa novo. Simović je dao izjavu dva puta tužilaštvu i policiji, ali tužilaštvo vodi ceo slučaj.
KALINIĆ * Ministarka Malović se osvrnula i na slučaj Sretka Kalinića, osuđenog za atentat na premijera Zorana Đinđića, koji je u pritvoru u Hrvatskoj. Prema njenim očekivanjima, "zemunac" bi u narednih mesec dana mogao da bude izručen Srbiji.
- Upotpunili smo zahtev za ekstradiciju shodno ugovoru koji smo nedavno zaključili, tako da očekujem da se proces odvija jako brzo - rekla je Malovićeva. - Županijski sud u Zagrebu će oceniti da li postoje zahtevi za ekstradiciju, a posle njega i Vrhovni sud Hrvatske. Konačna odluka je na Ministarstvu pravde. U pitanju je pritvorski predmet o kome treba hitno da se odlučuje.
SPORAZUM * Ministarka pravde najavila je da će sporazum o izručenju osoba osumnjičenih za organizovani kriminal i korupciju ukoro biti potpisan i sa Crnom Gorom. Takav sporazum Srbija i Hrvatska potpisale su 29. juna i njime se predviđa izručenje sopstvenih državljana osumnjičenih i optuženih za organizovani kriminal i korupciju.
"MONAKO" * Upitan kako će se dalje razvijati postupak protiv aktera incidenta u kladionici "Monako", Dačić je rekao da je potrebno utvrditi punu istinu o celom događaju.
- Već su podnete krivične prijave protiv ljudi koji su napali policiju - podsetio je Dačić. - Treba ispitati i da li je policija postupila u skladu sa pravilima službe i u skladu sa zakonom. Kao ministar se zalažem da policija postupa efikasno, ali i odgovorno. To znači da niko ne sme da napada policiju, ali isto tako svako treba da se ponaša u skladu sa pravilima službe, što znači da nema prekoračenja ovlašćenja.
Dačić je rekao da nije on taj koji treba da odluči da li je bilo upotrebe prekomerne sile, ali je skrenuo pažnju da je javnost u ovom slučaju videla video-snimke postupanja policije, ali ne i napad na njene pripadnike.
Ministarka pravde Snežana Malović nije želela da prejudicira aktivnosti tužilaštva koje se tiču podnošenja eventualnih krivičnih prijava o događaju u "Monaku".

NAJVEĆE ZAPLENE
BRANISLAV USKOKOVIĆ, bivši direktor EDB
* pet stanova (400)
* tri kuće
* dve kuće-lokala (670)
* tri zgrade

DARKO ŠARIĆ, optuženi šef kartela
* sedam stanova (906)
* dva stambena objekta (800)
* tri garaže (81)
* 166.848 evra
* 1.764.533 dinara
* automobili "audi A6" i "bmv H3"
* 195.51 ari zemljišta

DARKO ELEZ, optuženi vođa narkoklana
* pet stanova (344)

*u zagradama su brojke u kvadratnim metrima
 
Top