- Učlanjen(a)
- 19.09.2009
- Poruka
- 27.626
Iluzionista Orlando iz serijala „Ja imam talenat”
![magija-v.jpg](http://www.blic.rs/_customfiles/Image/slike/2009/10_oktobar/30/zabava/magija-v.jpg)
Dok su oštrice žileta sijale po bini, žiri je gledao u neverici, a publika je sa oduševljenjem pozdravljala našeg prvaka za takozvanu generalnu magiju, mađioničara Josipa Stefanusina Orlanda koji se predstavio u šou-programu „Ja imam talenat”.
Svima je tačka delovala kao veoma, veoma opasna…
- Ma, ja to radim rutinski. Već dvadeset i pet godina se bavim magijom! Radio sam u svim barovima u bivšoj Jugoslaviji. Tada sam lepo zarađivao, sada to radim jer volim. Za mene ti trikovi nisu teški, naravno, u suštini oni jesu teški, ali za mene je to ljubav - kaže mađioničar i iluzionista Orlando koji je rodom iz Sarajeva, ali već godinama živi i radi u Novom Sadu. Orlando se magijom bavi skoro tri decenije, a za sve to vreme, proputovao je mnogo, ali i osvojio brojne nagrade.
- Za sve te godine sve i svašta mi se dogodilo. Tako je to kada se bavite magijom. Moje trikove je videlo ljudi, ne zna im se broj. Putovao sam, bio na festivalima, osvajao sam brojne nagrade na međunarodnim festivalima. Međutim, sve je to rat rasturio i zato sam se ja i prijavio na „Ja imam talenat” - priča Orlando i navodi da mu je žao što je mađioničarski posao u Srbiji potcenjen.
- Kada se kod nas kaže mađioničar, odmah se misli na nekog šarlatana, na nekog cirkuzanta. Naravno, ima ih takvih, i u tome i jeste problem, što ljudi ne vide razliku između profesionalca i onog koji to nije. Ja sam taj koji nosi trik, a u mnogim slučajevima, neko kupi rekvizit, i radi sa njim, to deluje zanimljivo, ali taj čovek je zapravo marioneta tog rekvizita. Nije u tome poenta, ali neko kada ne zna, on misli da je to odličan trik - priča Orlando i navodi da je on zapravo vrhunski prevarant.
- Ja sam vrhunski prevarant (smeh). Varam ljude, a oni dolaze to da plate, da vide - kaže uspešni mađioničar i nagoveštava šta sprema za drugi krug takmičenja.
- Izvešću jedan trik, veoma, veoma zanimljiv. Videćete, mislim da ćete se šokirati, ali i oduševiti - kaže Orlando i ističe da mu je porodica najveća podrška.
- Mene je porodica naterala da se prijavim na „Ja imam talenat”. Oni su moja najveća podrška u svemu. Kada su me nagovorili da se prijavim, onda sam se posavetovao sa nekoliko kolega. Neki su mi rekli da se prijavim, oni koji me vole, ali znam da su oni koji su ljubomorni rekli da to ne radim jer meni to ne treba jer sam ja cenjeno ime u magijskim krugovima, te da mi ta vrsta promocije ne treba - otkriva Orlando i ističe da bi voleo da dobije glavnu nagradu kojom bi rešio stambeno pitanje.
Barska magija
- Znam bezbroj trikova i svaki mi je veoma dobar i uspešan. Znate, svaki trik koji publika ne uspe da otkrije je zapravo uspešan trik. Ja imam odlične, neviđene trikove, zaista nešto što niste imali priliku do sada da vidite uživo. Inače sam najbolji u najtežoj mogućoj magiji, a to je barska magija. Jer tu vas publika gleda sa svih strana, nemate puno prostora za manipulaciju - ističe Orlando.
Autor: M. Čule