Šta je novo?

Luka Beograd: Čisti smo

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Luka Beograd: Čisti smo


Luka Beograd saopštava da je pravosnažnom presudom Privrednog apelacionog suda utvrđeno da rukovodioci Luke nisu učinili nijednu protivpravnu radnju.


2019085354c7d0a653816f027161239_368x276.jpgLuka Beograd saopštava da je tom presudom okončan spor s bivšim malim akcionarima, jer je njihov tužbeni zahtev u celini odbijen kao neosnovan."Presudom se izričito navodi da Luka Beograd, odnosno, njeni rukovodioci nisu izvršili nijednu protivpravnu radnju, odnosno, propustili da izvrše radnje 'koje bi im se mogle pripisati u krivicu'", navedeno je u saopštenju te kompanije.

"Posebno ukazujemo da je ovim Luka Beograd postala prvo preduzeće u grupi od 24 `sporne privatizacije` , koja ne samo da je ispitana u predistražnim radnjama Ministarstva unutrašnjih poslova i tužilaštva, već je dobila i sudski epilog", naglašava ta kompanija.

Privredni apelacioni sud, kao drugostepeni sud u ovom postupku, potvrdio je prvostepenu presudu Privrednog suda u Beogradu od 29. oktobra 2010. godine, u kojoj se, između ostalog, navodi da "...stvarnu, realnu vrednost akcija određuje isključivo tržište, odnosno trenutni odnos ponude i tražnje, a ne tužioci, tuženi ili Institut ekonomskih nauka".

U obrazloženju presude se takođe navodi i da "... sud nalazi da su tužioci slobodnom voljom, i bez pritisaka, svoje akcije prodali ponuđaču jer su, u vreme trajanja ponude za preuzimanje, postojale samo dve opcije za tužioce kao akcionare, a to je ili da prihvate ponudu i prodaju svoje akcije ili da je ne prihvate``.

"Dakle suština je da drugih ponuda nije bilo, kao i da su tužioci isključivo imali opciju ili da prodaju ili da ne prodaju svoje akcije predmetnom ponuđaču", navedeno je u saopštenju.Izvor:
B92.net
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Luka malim akcionarima nudi otkup


Luka Beograd omogućiće malim akcionarima ponovni otkup akcija koje su pre 6 godina prodali po ceni koja je tada plaćena, ako za jedan mesec budu skupili novac.


luka_beograd2_011007.gifLuka je u saopštenju navela da predlaže malim akcionarima da, ako već žele da ponovo steknu akcije koje su prethodno prodali, skupe novac koji im je za njih plaćen pre šest godina i da će im Luka u narednom mesecu omogućiti ponovni otkup.

Reagujući na odgovor malih akcionara na presudu Privrednog apelacionog suda, kojom je njihov tužbeni zahtev juče u celini odbijen kao neosnovan, Luka Beograd je istakla da je to konačna potvrda toga da je postupak ponude za preuzimanje akcija malih akcionara i Republike Srbije obavljen u skladu sa zakonom.

U saopštenju Luke se navodi da odbijaju da spekulišu "zašto bi se neka nova istraga bavila već presuđenom stvari" i podseća da su bivši mali akcionari podneli tužbu i protiv Republike Srbije, sa sličnim zahtevima i argumentima koje su istakli protiv Luke Beograd, kao i da je ta tužba u junu ove godine odbačena kao neosnovana.

Istovremeno, mali akcionari Luke podsećaju da se pred sudom vode još dva postupka po njihovim tužbenim zahtevima.

Mali akcionari su ranije najavili da će tražiti pravdu i pred sudom u Strazburu, a sada najavljuju da će se opet obratiti komesaru EU za proširenje Štefanu Fileu, koji je i ranije odgovarao na njihove pritužbe upućene pismenim putem i pokazivao razumevanje za njihove probleme.

Akcionari insistiraju na tome da su prevareni kada su prodali akcije preduzeća, po ceni koja je bila objavljena u medijima.

"Kasnije smo saznali, sa svim papirima, da smo prevareni i obmanuti; za 13 evra po jednoj akciji smo oštećeni i nismo poveli sudski spor da nam se ta razlika isplati", izjavio je za Radio Slobodna Evropa predsednik Udruženja malih akcionara Vojislav Obradović.

On je dodao da sada imaju dve tužbe koje vode, ističući da nisu izgubili spor. "Ako u prvoj tužbi koju mi vodimo za sve akcionare jedan dobije spor, dobijaju svih 4.500 akcionara."

Obradović je napomenuo da odluka suda i jeste i nije iznenadila, a s obzirom na to da vodi spor već pet-šest godina, zna da sudije nisu u stanju da presude u korist akcionara, jer tajkuni vrše pritisak.

"Mi ćemo podneti zahtev višem sudstvu Srbije da suspenduje tog sudiju, tražićemo njegovo izuzeće. Mi nismo išli nigde vani, a kada vidimo kako će ova stvar ići, možda se obratimo Strazburu", kazao je Obradović.

Izvor:
B92.net
 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Nastavljeno suđenje Grad-Luka BeogradSuđenje u sporu između Grada Beograda i preduzeća "Luka Beograd" nastavljeno je danas u beogradskom Višem sudu.Spor je pokrenuo Gradski javni pravobranilac, koji tužbom traži od suda da utvrdi ko ima pravo korišćenja nad zemjištem "Luke Beograd", koja je u vlasništvu preduzeća "Vorldfin" biznismena Milana Beka.


172139214050dc3ec378d30687394653_orig.jpgSledeće ročište zakazano je za 31. januar 2013. godine.

Pravosnažnom sudskom odlukom preduzeću "Vorldfin" izrečena je početkom septembra 2011. godine privremena mera zabrane rasplaganja, opterećenja i otuđenja nepokretnosti na katastarskim parcelama na kojima se nalazi "Luka Beograd" do okončanja sudskog spora između tog preduzeća i Grada Beograda.

Advokati Luke Beograd tvrde da je ništavan ugovor između Grada i tog preduzeća o pravu korišćenja zemljišta iz 1975. godine i da nikada nije stupio na snagu, iako prema njegovim odredbama to pravo pripada Luki.

U više navrata su sudu dostavili dokaze prema kojima niz parcela koje su obuhvaćene tužbom nisu u vlasništu Luke već drugih pravnih i fizičkih lica.

Luka Beograd predložila je juče malim akcionarima da, ako žele da ponovo steknu akcije koje su prethodno prodali, skupe novac koji im je za njih plaćen pre šest godina, a Luka će im u narednih mesec dana omogućiti ponovni otkup.

Reagujući na odgovor malih akcionara na presudu Privrednog apelacionog suda, kojom je njihov tužbeni zahtev juče u celini odbijen kao neosnovan, Luka Beograd je u jučerašnjem saopštenju istakla da je to konačna potvrda da je postupak ponude za preuzimanje akcija malih akcionara i Republike Srbije obavljen u skladu sa zakonom.Izvor:
B92.net
 
Top