Šta je novo?

Lude godine /serijal/

  • Začetnik teme maja_jevtic
  • Datum pokretanja
M

maja_jevtic

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.117


„Lude godine“ je filmski serijal od deset filmova. Režirao ga je Zoran Čalić, a scenario je pisao Jovan Marković.

Prvi film ovog ciklusa Lude godine snimljen je 1977. godine i bio je zamišljen kao tinejdžerska priča o problemima mladih, ubrzo je to postala komedija, pre svega zbog dva glavna lika - Žike Pavlovića i Milana Todorovića. Imao je veliku gledanost i zato je snimljeno deset nastavaka „Ludih godina“, svaki nastavak ima naziv ali zbog najpopularnijeg lika Žike Pavlovića svi nastavci su poznati kao Žikina dinastija. Ovaj serijal je proslavio glumce Dragomira Bojanića i Marka Todorovića, i snimani su do 1992. godine.

Dragomir Bojanić Gidra je preminuo 1993. godine i to je označilo kraj serijala

Popularni filmski serijal s područja bivše Jugoslavije, "Lude godine“, započeo je svoje prikazivanje davne 1977., a sledilo je još devet nastavaka do 1992. Sve od reda režirao ih je Zoran Čalić, a sedmi nastavak, snimljen 1985., dobio je naziv "Žikina dinastija“. Iako u originalu zamišljena kao ozbiljna drama koja upozorava na društvene probleme poput seksa bez zaštite i tinejdžerske trudnoće, sporedni likovi Živorad "Žika" Pavlović (Dragomir Bojanić Gidra) te Milan Todorović (Marko Todorović) istaknuli su svoj talent za komediju te ubrzo preuzeli glavnu reč.

Iako ga filmska struka nije prihvatila, serijal je postao jedan od najpopularnijih u Jugoslaviji, pa čak i u zemljama Istočne Evrope. Tako je glumica Rialda Kadrić primila pozivnicu Moskovskog filmskog festivala, koji je tada bio isključivo rezervisan za nove zvezde Sovjetskog Saveza. Serija se pokazala odličnom odskočnom daskom mnogim budućim zvezdama bivše Jugoslavije - Sonji Savić, Zoranu Cvijanoviću, Nikoli Koji, Gali Videnović i Branku Đuriću. Naziv serije osmišljen je kao parodija na popularnu američku seriju "Dinastija”, koja je sredinom 80-ih osvojila gledaoce sa područja tadašnje Jugoslavije.


Lude godine (1977)
Doslo doba da se ljubav proba (1980)
Ljubi, ljubi, al' glavu ne gubi (1981)
Kakav deda takav unuk (1983)
Idi mi, dodji mi (1983)
Sta se zgodi kad se ljubav rodi (1984)
Zikina dinastija (1985)
Druga Zikina dinastija (1986)
Sulude godine (1988)
Zikina zenidba (1992)

Poruka za kolege,odrađeno je sve privremeno,linkovaćemo svaki fi film kad ga postamo (da ne bi duplari teme,postove),pa kad sve završimo,spisak kao i "priča" o serijalu preselićemo u PDF "Filmske kolekcije,pozdrav od gusara
 
Poslednja izmena:
M

maja_jevtic

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.117
GDE SU I ŠTA RADE SVI JUNACI ŽIKINE DINASTIJE: Marija je u Londonu, Boba drži agenciju, a Dara je doživela tužnu sudbinu...

Žikina dinastija" je sedmi nastavak filmskog serijala "Lude godine", režisera Zorana Čalića, s Gidrom Bojanićem, Nikolom Kojom i Markom Todorovićem u glavnim ulogama, snimljen 1985. godine


Naziv serijala osmišljen je kao parodija na popularnu američku seriju "Dinastija", koja je sredinom '80-ih osvojila gledatelje s područja tadašnje Jugoslavije.


Bio je to kultni film, a i danas, 32 godine nakon snimanja, često ćete čuti citate iz tog filma u svakodnevnom govoru.


Gde su danas i šta rade neki od likova iz Žikine dinastije?
Dragomir Bojanić Gidra (Žika Pavlović) je bio je jedan od najpoznatijih glumaca u bivšoj SFRJ. Glumio je u mnogobrojnim filmovima, ali slavu je stekao ulogom Žike Pavlovića u devet nastavaka filmskog serijala "Lude godine".


Preminuo je 11. novembra 1993. godine u Beogradu.


Marko Todorović (Milan Todorović) naš glumac, rodio se 1929. godine u opštini Prnjavor. Glumio je u više desetina filmova, a široj publici je postao poznat nakon uloge Josipa Broza Tita u filmu "Užička republika" iz 1974.


Slavu je stekao ulogom Milana Todorovića u devet nastavaka "Ludih godina".


Umro je u avgustu 2000. godine u Beogradu.


Jelena Žigon (Jelena Todorović) rođena je 3. novembra 1933. godine u Beogradu. Nakon uloge Žikine pre imala niz angažmana u domaćim filmovima i TV serijama, ali čini se da je publici ipak ostala najdraža kao Jelena Todorović.

Bila je udata za glumca Stevu Žigona sve do njegove smrti 2005. godine, i sa njim je dobila ćerku Ivanu, takođe glumicu. Jelena danas ima 83 godine i živi u Beogradu.


Dara Čalenić (Dara Pavlović) rođena je 18. jula 1934. godine u Novom Sadu. Mlađim generacijama, kada kažete njeno ime, morate da dodate i ono "ljubi ga majka", jer je poznaju samo kao Žikinu Daru iz "Ludih godina" i drugih filmova o Mariji i Bobi. Oni stariji setiće je se i kao Juliške u "Putu oko sveta" i kao Švabice i kao Sonje Petrov u filmu "Nož", našem prvom krimiću.


Dara je napustila Jugoslaviju početkom 70-ih i preselila se u Ameriku, gde je njen suprug Vlada Petrić predavao filmsku režiju na čuvenom Harvardu.


U Beograd se vratila turistički pre dve godine i ostala neplanirano duže zbog moždanog udara. Pala je u kolica i njen oporavak ide sporo, ali uz svog voljenog supruga nada se da će iz ove bitke izaći kao pobednik.Rialda Kadrić (Marija) danas ima 54 godina. Kao devojčica je bila član dramskog studija Bate Miladinovića i tako je dobila šansu da igra u pomenutom serijalu, iako je prvobitno reditelj Zoran Čalić u planu za lik Marije imao Sonju Savić.


Devedesetih je napustila zemlju i otišla u Sjedinjene Američke Države, gde je radila kao novinarka Glasa Amerike. Danas živi u Londonu i navodno je udata za vlasnika nekoliko hotela.


Vladimir Petrović (Boba) danas ima 62 godine. Davno se povukao iz glumačkog posla. Suvlasnik je Radio Indeksa i vlasnik Reklamne agencije. Bavi se marketingom i već tridesetak godina kreira reklamne poruke.


U pauzi snimanja "Žikine dinastije" svirao je bubnjeve (jedno vreme i u bendu Olivera Mandića), a dve godine je režirao i legendarno Indeksovo radio pozorište s originalnom postavom u kojoj su bili Mićko Ljubičić, Bićko, Petrući, Zvonimir Šimunec i ostali.Nikola Kojo (Miša) je na filmu debitovao s nepunih 11 godina, ulogom dečaka Ivana u filmu "Rad na određeno vreme". Tokom 1980-ih, odigrao je zapažene uloge u filmu "Igmanski marš" (1983), TV seriji "Sivi dom" (1984), i jednu od glavnih uloga u tri nastavka "Šta se zgodi kad se ljubav rodi" - 1984, "Žikina dinastija" - 1985, "Druga Žikina dinastija" - 1986 veoma popularnog filmskog serijala "Lude godine", što ga je profiliralo u jednog od najpoznatijih glumaca mlađe generacije u tadašnjoj Jugoslaviji.


Godine 1992. odigrao je glavnu ulogu u filmu Srđana Dragojevića "Mi nismo anđeli" po kojoj ostaje zapažen. Iako mu je sve to donelo ogromnu popularnost i veliku medijsku pažnju, nastavio je da sa sve većim uspehom gradi ozbiljnije i izazovnije uloge, poslednjih godina uglavnom na filmu, jer se iz pozorišta povukao na neodređeno vreme.


Oženjen je Aleksandrom s kojom ima ćerku Anu (2008) i dve ćerke bliznakinje (2013).
Izvor: espreso.rs
 
M

maja_jevtic

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.117
SEĆATE SE MARIJE IZ ŽIKINE DINASTIJE? Danas je neprepoznatljiva, a njen život krije tužnu priču! (FOTO)

Rialda je podelila sa javnošću potresnu ispovest i prisetila se svojih najtežih trenutaka za vreme rata


Rialda Kadrić, najpoznatija kao Marija iz "Žikine dinastije", pre mnogo godina otišla je iz Srbije, a sada je ispričala zašto se nikad više iz Londona nije vratila u Beograd.


Rialda je podelila s javnošću potresnu ispovest da je tokom rata koji je početkom devedesetih zadesio Jugoslaviju, iznenada preminula njena majka."Bila sam u Londonu na usavršavanju jezika. Tog 16. januara 1991. godine, kada je počeo rat u Zalivu, moja majka je iznenada preminula na ulici u Beogradu. Sedela sam u stanu u Londonu, gledala vesti, slušala o početku rata, kada me je zatekla ta vest. Aerodrom je bio zatvoren i nisam imala načina da se vratim kući. Jako sam bila vezana za svoju majku, a pošto nje više nije bilo, a rat i u bivšoj Jugoslaviji širio se celom zemljom, rešila sam da se vratim u London i tamo počnem neki novi život", rekla je Rialda, koja ni nakon svih ovih godina nije prebolela majčinu smrt.


Rialda je ispričala da je lik Marije po prvi put igrala kada je imala samo 13 godina, i navela da je prvi poljubac u životu imala upravo u ovom legendarnom filmskom ostvarenju.


"Prvi put sam se u životu poljubila pred filmskim kamerama. I naravno da sam ja tu glumila zrelost, jer sam ja htela da pokažem da ja to sve znam. Ne savetujem, probajte bez filmskih kamera", rekla je kroz smeh Rialda i dodala:


"To što sam ja možda izgledala zrelije, ili što neko dete i danas može da deluje zrelije, ili intelektualno, ne znači da emotivno to može da isprati", navela je ona.


Čuvena Marija priznala je i da nije u kontaktu sa Bobom, Vladimirom Petrovićem, ne zna čak i čime se on danas bavi.
 
Top