Šta je novo?

Loši zakoni ugrožavaju rad

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Loši zakoni ugrožavaju rad

Predstavnici nevladinih organizacija istakli su danas da se zakonima o budžetskom sistemu, porezu na dobit i o računovodstvu otežava i ograničava rad NVO.


imagesS druge strane, predstavnici Ministarstva finansija izmene su opravdali boljom kontrolom državnih para.

Na konferenciji za novinare predstavnici civilnog sektora izneli su zamerke na izmene Zakona o budzetskom sistemu, Zakon o porezu na dobit i Nacrt zakona o računovodstvu.

Izmenama Zakona o budžetskom sistemu organizacije i udruženja tretiraju se kao državne institucije koje moraju da se upišu u registar i otvore račune u Upravi za trezor kako bi mogle da koriste sredstva iz budžeta.

Dubravka Velat iz Građanskih inicijativa rekla je da se predstavnici civilnog sketora zalažu da tokovi novca budu transparentni, ali da ne vide razlog zašto bi se otvarali posebni računi u Upravi za trezor, koja čak i nema filijale u svim delovim Srbije.

Ona je rekla i da su predstavnici civlnog sektora imali kratak rok od mesec dana da se upišu u registar za šta su morali da izdvoje oko 10.000 dinara, što je za mala udruženja bila velika suma.

Predstavnik Ministarstva finansija Milorad Ivšan istakao je da je da ne razume problem oko registracije, pošto je dovoljno da se udruženje registruje samo jednom i dodao da je cilj Zakona bolja kontrola nad budžetskim sredstvima.

"Interes države je da sredstva budu u državnoj kasi, ne da se prelivaju privatnim bankama koje slobodno raspolažu tim novcem. Račun u Upravi za trezor je kao i svaki drugi, kao u bilo kojoj poslovnoj banci", rekao je Ivšan.

Ipak, priznao je da su uočeni problemi u primeni Zakona zbog čega je postignut dogovor da udruženja koja za projekte dobijaju više od 50 odsto sredstava od države otvore namenske račune i da ne moraju da se registruju.

Išvan je kazao da se iz budžeta za civilni sektor godišnje izdvaja oko 6,5 milijardi evra na šta je oštro regovao predstavnik NVO Mladi Srbije Dragiša Živković.

Prema njegovim rečima, izdvajanje za civilni sektor predviđa sredstva za poltičke partije, crkve i verske zajednice koji su najveći korisnici budžetskih sredstava. "Civilni sektor ne raspolaže tolikim novcem. Većina sredstava vrati se državi kroz plaćanje poreza", rekao je Živković i dodao da je poseban problem sa Zakonom što ne predviđa da udruženja raspolažu gotovim novcem.

Dragan Golubović iz Evropskog centra za neprofitno pravo ukazao je da su Nacrtom zakona o računovodstvu i Zakonom o porezu na dobit diskriminisani predstavnici nevladinih organizacija.

"Zakonom o porežu na dobit se favorizuju javne ustanove. Poreske olakšice od 3,5 odsto predviđene su samo za ustanove socijalne zaštite, a ne i organizacije civilnog sektora koje pružaju socijalnu zašitu", rekao je Golubović.

Prema njegovim rečima Zakonom o porezu na dobit krši se Ustav, pošto oslobađa verske zajednice i crkve da predaju finansijske izveštaje. "Čuli smo da država želi da upostavi bolju kontrolu novca, a nisu uključili u registar crkve i verske zajednice koja su pravna lica. Ustav ne predviđa izuzetke u kontroli raspolaganja sredstvima pravnih lica", istakao je Golubović.Izvor:
B92.net
 
Top