Šta je novo?

Loša zaštita ljudskih prava

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Loša zaštita ljudskih prava


BEOGRAD - Stanje ljudskih prava u Srbiji u 2010. godini gore je nego 2009. godine, a Romi i osobe sa invaliditetom najugroženije su grupe u Srbiji, ocenjuje se u 15. po redu godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava u Srbiji koji izdaje Beogradski centar za ljudska prava.

60545_0202-vojin-foto-z-ras_hs.jpg


- Zakoni i međunarodni ugovori koji treba da štite ljudska prava ne primenjuju se zbog neefikasnosti sudova, a nezavisna tela koja pokušavaju da poboljšaju loše stanje suočavaju se s teškoćama i često bivaju šikanirana. Jedan od primera je Savet za borbu protiv korupcije, koji je osnovala sama Vlada, a ne sluša njegove preporuke - kaže Vojin Dimitrijević, direktor Beogradskog centra za ljudska prava.Skupština je prošle godine usvojila 30 zakona i oko 60 dopuna, ali ništa se ne odnosi na oblast zaštite ljudskih prava.

- Imamo 110 osporenih zakona pred Ustavnim sudom. Reforma pravosuđa je dovedena u pitanje, veliki je broj nerešenih predmeta, službe bezbednosti nisu reformisane, a Zakon o tajnosti podataka ostao je mrtvo slovo na papiru - ocenila je dr Vesna Petrović, izvršni direktor Centra.


Blic
 
Top