Šta je novo?

Loš cement može da izazove urušavanje objekata

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Upozorenje Privredne komore

Loš cement može da izazove urušavanje objekata
Tanjug | 16. 07. 2011. - 12:58h | Foto: Beta

Privredna komora Srbije (PKS) upozorila je danas građane i građevince da ne koriste neproveren cement koji može da izazove, u krajnjem slučaju, urušavanje objekata.

60271_investicije02-za-naslovnu-foto-beta_f.jpg


Cement lošeg kvaliteta sa Kosova i iz Albanije

Na domaćem tržištu, posebno u Pomoravlju, pojavio se u prodaji cement lošeg kvaliteta iz Kosova i Metohije, kao i iz Albanije i Turske za koji građevinski stručnjaci tvrde da je slabijeg kvaliteta od onog koji se proizvodi u fabrikama "Lafaž" u Beočinu, "Titan" u Kosjeriću i "Holcim Srbija" u Popovcu kod Paraćina.

Posebno lošu strukturu, kako kažu, ima "Šarcement" koji se proizvodi u Đeneral Jankoviću, nedaleko od Kačanika na Kosmetu. Ovaj cement sadrži dva puta više kalcijumskog letećeg pepela u odnosu na ostale proizvođače.


Beton napravljen od tog cementa nema dovoljnu čvrstoću ni posle 28 dana od ugradnje, brzo korodira i puca, a vek trajanja mu je 50 odsto manji od ostalih betona čiji je vek 50 i više godina, naveli su stručnjaci.


Oni koji su ga koristili kažu "prži" ruke kada se priprema za betoniranje, preneo je dopisnik Tanjuga iz Paraćina.

Građevinari objašnjavaju da "Šarcement" nije ispitan i da nema sertifikat da nije radioaktivan, što je bitan element za njegovo korišćenje.

Albanski cement, takođe, ne ispunjava osnovne standarde EU i na tržištu njegovih 27 zemalja-članica se ne može prodavati. Albanski cement je jeftiniji za pet evra po toni u odnosu na domaće proizvođače cementa.


Domaći cement strogo kontrolisan

Sekretar Odbora za građevinarstvo u PKS Goran Rodić rekao je da cementare u Srbiji imaju strogo kontrolisane laboratorije i da u cementu ne sme da bude više od osam odsto pepela. Rodić je istakao da je strani cement sumnjivog kvaliteta obično jeftiniji, ali da može da bude problematičan za statiku objekata, odnosno "da izozove katastrofu".
 
Top