Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.775
lordi.jpg


Lordi (Lordi) je sastav iz Espooa (Finska) koji svira melodični teški rok i hevi metal. Najpoznatiji su po svojim neobičnim kostimima monstruma, bez kojih se ne pojavljuju u javnosti i bez kojih, kako kažu, Lordi jednostavno ne postoji. Predstavljaće Finsku na Pesmi Evrovizije 2006. sa pesmom Hard Rock Hallelujah.

Članovi Lordija predstavljaju se scenskim imenima Lordi (Tomi Putansuu, vokal), Amen (gitarista), Oks (bas), Ava (klavijature) i Kita (bubnjevi). Nekadašnji članovi su bili Magnum (bas, 1996–2002), Kalma (bas, 2002–2005) i Enari (Erna Siikavirta, klavijature, 1997–2005). Lordi, rođen u Rovanijemiju (Laponija), koji je i osnovao sastav, je bio predsednik finske Kis-armije (fan kluba teški rok-sastava Kis). Prve demo snimke napravili su 1992., više od polovine sadašnjih članova sa sastavom je od 1997., a prvi album izdali su 2002. Njihova muzika zvuči kao teški metal osamdesetih pokazuje pomešani uticaj sastava Kis, Zodijak Majndvarp i Alis Kuper, ali često sadrži i upamtljive refrene, nalik na one kakvi se sreću u pop pesmama. Po kostimografiji koja uključuje mumije, zombije, vanzemaljce, boginje iz Valkira, "rogato kopile hiljadu megalomanijaka" i slično, scenografiji sa gargojlama, sekirama, motornim testerama i pirotehnikom, i odgovarajućem javnom imidžu, Lordi podsećaju na kultni američki smećarski sastav GVAR. Sam Lordi kaže da sastav "ima istu estetiku kao filmovi strave i užasa. Što je strašniji film, to je zabavnije. A rok muzika bi trebala da bude baš takva."

Članovi sastava se nikada ne pojavljuju u javnosti bez svojih kostima. Potrebno je i do pet sati kako bi se svi propisno našminkali i obukli u složene kostime, koje je osmislio i izradio sam Lordi. Kada je 15. marta 2006. finski tabloid Ilta-Sanomat ("Večernje novosti") objavio Lordijevu fotografiju u svakodnevnoj odeći na kojoj se "čak" video i deo lica, ovaj je to nazvao uvredom i "pokušajem da se uništi njihov monstrumski imidž na čijem stvaranju su radili deset godina".

Već prvi Lordijev album, Get Heavy, bio je platinasti u Finskoj. Album je u Londonu miksovao Kevin Širli, koji je prethodno radio i za Ajron mejden, Aerosmit i Blek krouz, a singl Would You Love a Monsterman?, koji je proveo četiri meseca na lestvicama, je pratio i strip, te prvi spot u "šumi užasa". Hitove su imali i na dva kasnija albuma (The Monsterican Dream je praćen i "posebnim izdanjem" na DVD-u koji je uključivao kratki horor film The Kin "samo za starije od 18 godina") a kompilaciju The Monster Show su izdali u preko 20 zemalja. 2005. godine su bili na "evropskoj monsturi" po 15 klubova u osam evropskih zemalja, a svirali su i sa poznatim sastavima poput Hamerfal i Najtviš. Pevaju na engleskom jeziku, snimaju za finski BMG.

U prvom krugu (13. januara) nacionalnog izbora za predstavnika Finske na Pesmi Evrovizije 2006. u Atini, svaki od dvanaest učesnika je predstavio po dve pesme od kojih je publika birala jednu za finalno veče 10. marta. Lordi su svirali Hard Rock Hallelujah i Bringing Back the Balls to Rock, i publika je blagom većinom izabrala prvu od njih, koja je potom izdata i kao prvi singl sa njihovog albuma The Arockalypse. Lordi je zatim pobedio na finalnoj večeri osvojivši čak 42,2% glasova publike (67.369) u teleglasanju i tako izabran za finskog evrovizijskog predstavnika 2006.


Diskografija

Albumi:
2002–Get Heavy
2004–The Monsterican Dream
2005–The Monster Show (kompilacija)
2006–The Arockalypse

Singlovi:
2002–"Would You Love a Monsterman?"
2003–"Devil Is a Loser"
2004–"My Heaven Is Your Hell"
2004–"Blood Red Sandman"
2006–"Hard Rock Hallelujah"

Spotovi:
2002–"Would You Love a Monsterman?"
2003–"Devil Is a Loser"
2004–"Blood Red Sandman"
2006–"Hard Rock Hallelujah"

Izvor:Wikipedija

 
Poslednja izmena od urednika:
Top