Šta je novo?

Lonac na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.047
Bosanski lonac

Bosanski lonac

81628_bosanski-lonac_f.jpg


Za 8 porcija potrebno je:
1 kg goveđeg ili junećeg mesa (špic grudi)
250 gr. crnog luka
600 gr. krompira
30 gr. paradajza (pirea)
150 gr. korena šargarepe, peršuna i celera
150 gr. svežeg paradajza
1/2 l belog vina
2 lista lorbera
3-4 čena belog luka
so, biber u zrnu
aleva paprika


Priprema:
Meso isecite na krupne kocke. Krompir oljuštite, operite i isecite na četvrtine, a očišćen crni luk na veće komade. Glavicu belog luka očistite i rastavite na čenove, ali nemojte ljuštiti. Očišćeno korenasto povrće isecite na kolutove.

U zemljani ćup složite red mesa, red povrća, red mesa, dodajte biber, lorber, alevu papriku, paradajz pire i na kraju svež sečen paradajz. Posolite, prelijte vinom i dodajte vode tako da ogrezne.

Ćup prekrijte pergament-papirom i čvrsto zavežite kanapom. Stavite na šporet da provri, a zatim unesite u rernu i kuvajte 2-3 sata. Za vreme kuvanja ne otvarajte ćup!!!
Bosanski lonac se servira u ćupu u kojem se kuvao.
 
Član
Učlanjen(a)
22.01.2010
Poruka
23
Ja tako nešto slično pravim za dva-tri dana, pa zato ne mećem krompir, ali dodajem tikvice i boranije kad ima.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.047
Bosanski lonac Mome Kapora

U današnjem Politikinom magazinu objavljen je recept Mome Kapora za bosanski lonac, napisan kako je to samo Moma umeo, a ja nisam mogla da odolim da ga ne prekucam i ubacim ovde. :)

Bosanski lonac Mome Kapora

Potrebno je:

-
250 gr jagnjetine
-
250 gr svinjetine
- 250 gr govedine
- 250 gr krompira
- 250 gr crnog luka
- 4 glavice belog luka
- pola glavice slatkog kupusa
- 3-4 babure
- 2 ljute paprike
- 4-5 šargarepa
- 2 paškanata
- 2 veze peršuna
- mala kesa aleve paprike
- 10-15 zrna bibera
- pola litre kuvanog paradajza
- 2 dl belog vina
- so.

Uzeti poveći zembilj, najbolje onaj što ima točkiće, i uzdišući otići na pijacu. Pre kupovanja namirnica, s nogu popiti lozovaču s pijačnim dangubama, a zatim ubediti mesara da niste cicija, ali da su vam za bosanski lonac potrebne tri vrste mesa i to tačno po četvrt kilograma.
Budući da bosanski lonac potiče još iz onih davnih vremena kada savremeni dodaci jelima nisu bili pronađeni, jedini začin za njega jeste ljubav domaćice prema bližnjima, dodatak jelima koji nigde ne može da se kupi. Meso isecite na krupnije komade, svu zelen očistite i isecite na tanke kolutove, a crni luk na krupnija rebarca. Beli luk očistite od ljuske, kupus operite i isecite krupnije, sve to složite u oveći lonac, najbolje zemljani, i nalijte vodom da ogrezne. Pri vrhu lonac mora da bude prazan bar šest do sedam centimetara, zbog kuvanja. Dodajte kuvani paradajz, čašu belog vina (ostatak do litra slobodno popijte dok kuvate) i so. Prema otvoru lonca, odsecite dva tabaka pergament papira, pokrijte lonac njime i čvrsto uvežite kanapom. Stavite ga zatim na vatru da se što je u njemu istiha kuva oko četiri sata. Za vreme kuvanja lonac nikako ne otvarati!
Od pribora za jelo, pored dubokih tanjira, servirajte samo kašike. Vino, naravno, belo, dobro ohlađeno, reskog bukea. Konverzacija za vreme ručka: vicevi o Muji, Hasi i Fati, koji ne smeju da pređu u vulgarnost. Uz ovo kao desert ide dobro ohlađena lubenica, po mogućstvu iz sela Sakule, a u Banatu. Posle ručka ponudite gostima kauč, divan ili otoman u hladovitim sobama, da malo odspavaju, jer „svako jelo kune telo, što ne legne da se slegne“.

 
Top