Lola test - Samo moje vreme

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
16. 03. 2010 PRESS

Lola test - Samo moje vreme

Da li u trci za svakodnevnim obavezama zaboravljate na sebe? Ili uspevate da pronađete malo vremena koje posvećujete samo sebi i svojim sitnim zadovoljstvima?

1.jpg

Čemu služi odmor?
a) da napravim pauzu i radim šta god me privlači
b) da odem daleko s ljudima koje volim
c) par dana dobro osmišljenog odmora

Imate slobodno popodne. Šta ćete da uradite?
a) otići ću u šetnju ili ću da radim šta mi padne na pamet
b) pozvaću prijateljicu da se vidimo
c) proveriću da li imam nešto da uradim i onda ću da odlučim

Razmišljanje samo o vašim željama i delanje samo u vašem interesu je...
a) važno. Nisam sebična, ali sam bitna
b) divno, ali sam otkrila da osećam krivicu ako se tako ponašam
c) nemoguće, svet se još ne okreće oko mene

Niste postigli zacrtani cilj...
a) osećam razočarenje, zato što je to nešto što sam stvarno želela, ali ima dana
b) to je totalni neuspeh
c) dala sam sve od sebe, a to se računa

Predstoji vam naporan dan. Kako ćete da se organizujete?
a) napraviću listu obaveza tako da nema mesta panici
b) radiću stvari redom kojim dolaze da ne doživim stres
c) moj prioritet je da svi oko mene budu srećni

Prijateljica vas je zamolila za uslugu, ali vi stvarno ne želite to da uradite.
a) nemam problem da joj kažem ne
b) objašnjavam svoj ugao gledanja i pratim njenu reakciju pre nego što donesem odluku
c) uradiću to. To je za prijateljicu, čak i ako mi uzme silne živce

Odredili ste sebi specijalan dan (kozmetika, odlazak na koncert, slobodan dan...). Šta prvo pomislite?
a) kako ću da uživam!
b) nadam se da sam mudro odabrala - trebalo mi je dosta vremena da se odlučim
c) kako ću da uskladim druge obaveze?!

REŠENJE:

Najviše A:
Sasvim dobro znate da brinete o sebi. Imate svoje male rituale i zadovoljstva i to je važan deo vašeg psihičkog i fizičkog zdravlja. Ako vas privlači da nešto radite ili kupujete - to i radite - čak i ako ne možete to da postignete, razmišljanja i pokušaji čine da se osećate dobro. Prija vam sve - od masaže do čitanja, dobre knjige ili izlaska. Radije uživate u malim dnevnim zadovoljstvima, nego u jednom ekstravagantnom mesečno.
Nezavisni ste, poznajete sebe i znate kada vam je potrebno „samo vaše" vreme. Uzimate pauzu kada vam je potrebna i ostavljate prostor u svom planeru za to. Ne zabavljajte se baš uvek sami - ponekad vožnja bicikla ili odlazak u saunu s prijateljima može da bude vrlo zabavan. Pripazite da ne počnu da govore o vama kao o sebičnoj osobi. Ljudi oko vas lako mogu da vam prilepe tu etiketu, ali vi znate da to nije istina: voditi računa o sebi ne znači i da ste usmereni samo na sebe.

Najviše B:
Često osetite da ste bar malo sebi važni, ali još niste otkrili tajnu brige o sebi. Ne možete da živite bez svojih malih tretmana, ali vam je teško da ih uklopite u dnevnu rutinu. Volite prijatna i jednostavna zadovoljstva, poput kuvanja, čitanja i odlaska u šetnju, koja ispunjavaju vaše slobodno vreme. Slobodno priznajte sebi da osećate krivicu i stres ako često odvajate vreme za sebe. Niste usamljeni u tome, ali treba da prihvatite da je „moje vreme" od vitalne važnosti za „punjenje baterija". Ako brinete o sebi kako treba, osećaćete se dobro i bićete srećniji, zato zaboravite na brige! Savet: idite u neki velnes centar i pogledajte ljude oko sebe. Niste jedini koji troši vreme na sebe, ali - da li bilo ko oko vas izgleda kao da oseća krivicu zbog toga? Slušajte svoje telo i um. Oni vam govore šta je dobro za vas, poverujte i vi u to. Napravite spisak tretmana koje želite sebi da poklonite i onda krenite da ostvarujete jedan po jedan.

Najviše C:
Da li ste ikada čuli za „moje vreme"? Sumnjamo! Izgleda kao da ne razumete koncept činjenja stvari samo za sebe. Pod pretpostavkom da niste iz nekog strogog kaluđerskog reda, zašto isključujete ovaj životni aspekt? Dopuštate sebi povremena zadovoljstva, ali nedovoljno. Vaš problem je u tome što su vam tuđa zadovoljstva i potrebe važnije od sopstvenih. Zaokupljeni ste radeći s drugima i za druge i radićete sve samo da njih usrećite. Sve oko vas lako možete da naviknete na to, a vi da nestanete iz cele priče. Morate da se izborite i kažete „ne" kada je to potrebno i da prestanete da radite za druge kada to ne želite. Pogledajte unazad: zar niste nekada i vi umeli da uživate u sitnim ličnim zadovoljstvima? Savet: prestanite da se žrtvujete za druge. Vi niste služba 24-satne pomoći. Pokušajte da radite za sebe. Učinite da oni, za promenu, razmisle šta je ono što vi stvarno želite.

Natrag