Šta je novo?

Ljubisav Orbović: Spremamo žestoke proteste

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
BEOGRAD 29. 10. 2010

SRBIJI zbog penzija PRETI FRANCUSKI SCENARIO
Ljubisav Orbović: Spremamo žestoke proteste

PRESS

Orbović: Oni znaju samo za jednu poruku, a to je poruka sile. Miodrag Ranković (Sindikat „Kolubare"): Isključivo od Vlade zavisi da li će biti nasilnih protesta
1
SINDIKATI-1.jpg


Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović ocenio je juče za Press da se u Srbiji lako može desiti francuski scenario i najavio čak i nasilne proteste zbog Zakona o penzijama. Sindikalci „Kolubare", odakle je krenula petooktobarska pobuna, poručili su takođe da ne isključuju nasilne proteste i potpunu obustavu rada.Predstavnici pet sindikata koji se zalažu za izmene Zakona o PIO najavili su juče da će 2. novembra započeti prikupljanje potpisa za smenu Vlade Srbije, a od 10. novembra krenuće u proteste upozorenja.
Orbović: Spremni na sve
Predsednik SSSS Ljubisav Orbović najavio je za Press da postoji mogućnost „francuskog scenarija" u Srbiji.
- Ovde se može desiti francuski scenario! Ovog puta niti imamo na to pravo, niti građani i naše članstvo žele da protestuju na jedan civilizovan način. Jer na taj način nema kome da se pošalje poruka. Oni znaju samo za jednu poruku, a to je poruka sile! I mi ćemo na sledećim protestima biti neuporedivo žešći nego što je to bilo do sada - kaže Orbović, koji je prihvatio da danas, zajedno sa pregovaračkim timom, pregovara sa Vladom.
A
Bez „nezavisnosti"
Na sindikalnoj konferenciji za štampu nije bilo Branislava Čanka, predsednika drugog po veličini sindikata UGS „Nezavisnost". Ostali kažu da je Čankov sindikat režimski.
- Da smo režimski sindikat, da li bismo plaćali kiriju za prostorije, da li bi neki od nas i danas stanovali privatno? Pokazaće vreme ko je ko. Mi smo nezadovoljni i režimom i opozicijom - kaže Slavko Vlaisavljević, potpredsednik UGS „Nezavisnost".Juče se oglasio sindikat EPS-a, ali i sindikat RB „Kolubara". Iz „Kolubare" su zatražili hitne pregovore i zapretili potpunom obustavom proizvodnje. Predsednik sindikata „Kolubare" Miodrag Ranković Pici, koji je u tom preduzeću predvodio bunt 5. oktobra, izjavio je za Press da „neće bežati od obaranja Vlade"!- Mi ćemo uraditi sve da sprečimo ovaj zakon, koji je loš posebno za nas rudare na površinskim kopovima, jer nam je izbačen beneficiran radni staž. Nas su podveli pod službenike. Pridružićemo se potpisima za smenu Vlade, ako treba krenućemo i u njeno obaranje. Mene ne zanima ko je u Vladi, već da se ostvare interesi zaposlenih. Ja ne mogu da prejudiciram da li će biti nasilnih protesta, to zavisi od Vlade Srbije. Ne želimo da do toga dođe, ali i ne bežimo od toga - rekao je Ranković.
Ko je pravi premijer?
Predsednica ASNS Ranka Savić očekuje ogroman odziv radnika na proteste sindikata.
- Ovo su dizanje Srbije i bunt protiv toga da se preko određenih socijalnih grupa rešavaju svi problemi. Vlada će ovog puta biti gubitnik - sigurna je Savićeva.
I predstavnik Udruženih sindikata „Sloga" Željko Veselinović pozvao je na masovne proteste!
- Idemo na proteste i nećemo se povući. Nema pregovora! Ili oni, ili mi! - izričit je Veselinović.
Predstavnik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić optužio je potpredsednika Vlade Srbije Jovana Krkobabića za nepoštovanje ranije postignutog dogovora i zapitao ko je u ovoj zemlji premijer - Krkobabić ili Cvetković?!
3
SINDIKATI-2.jpg


- Da li će protesti biti radikalizovani zavisi od Vlade. Lično mislim da je Srbiji potrebna radikalizacija kada su u pitanju građanski protesti - izjavio je Matić za Press.Analitičar Milan Nikolić smatra da sindikalci zbog svog nejedinstva ne mogu da obore Vladu Srbije.
- Prvo, kod nas manjina radno sposobnog stanovništva ima stalni posao i njih sindikalci organizuju. Oni ne organizuju nezaposlene i tako gube snagu. Drugo, oni su se između sebe pocepali - smatra Nikolić.
On smatra da sindikalci, čak i da sruše Vladu, ne mogu mnogo da očekuju od naredne, jer bi u njoj bila slična koalicija.

KRAJ
Da li podržavate sindikalne proteste i da li biste u njima učestvovali?
Ilija Bačić, pravnik
- Proteste bih podržao, ali ne nasilne. A i ne verujem da će ih biti. Ja sam učestvovao u raznim protestima, ali od toga ništa nije bilo. Tako da je rezultat samo gubljenje vremena.
Tomislav Nikodijević, profesor
- Ja radnička prava podržavam i učestvovao bih na protestima. Ne bih naravno u potpuno nasilnim, ali bih sigurno podržao sindikate i njihovu borbu.
Marijana Vidić, projektant
- Podržala bih proteste u svakom slučaju, ali nasilne ne bih, jer takav vid borbe ne podržavam. Nasilje nikako, a sindikalna pobuna, to može.
Jasmina Stevanović, pripravnik
- Podržala bih sindikate, ali sam protiv nasilja. Toga je bilo i previše. Spadam u generaciju koja je već preživela dva rata i znamo dokle bi to dovelo.R. Ž. MARKOVIĆ
 
Top