Šta je novo?

Ljubinko i Desanka (1998)

  • Začetnik teme katamaniak
  • Datum pokretanja
katamaniak

katamaniak

UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
4.760
Ljubinko I Desanka – Atelje 212, Beograd (1998)

"Ljubinka i Desanku", je komedija koja govori o smešnom trouglu, jednoj devojci i dva mladića. Tužno smešnu trojku bravurozno tumače Milica Mihajlović, Sergej Trifunović i Nenad Jezdić, a predstavu je režirao mladi reditelj Ninoslav Šćepanović.
Igrala se se sa velikim uspehom na Maloj sceni Ateljea 212 tri pozorišne sezone, od 1996. do 1999. godine. U komediji su predstavljeni mali ljudi, sa margine gradskog života, provincijskog govora, držanja i ponašanja...
"Ljubinko i Desanka" pripadaju krugu onih Popovićevih drama koje, umesto konkretne radnje, slikaju deliće složenih odnosa među ljudima.

Za TV Teatar, ovu komediju je, 1998. u Ateljeu 212, adaptirao i režirao Branko Kičić.„Ljubinko i Desanka“ je prvi pozorišni tekst Aleksandra Popovića, a tim komadom je 1964.godine otvorena nova zgrada Ateljea 212 u ulici (tada) Lole Ribara. Praizvedba ovog dela izazvale je u to vreme različite komentare, od svesti da se pojavilo novo, značajno ime na planu srpske dramaturgije, pa do potpunog negiranja. Popovićev komad je farsa zasnovana na jednostavnoj fabuli, ali i delo koje je već tada nagovestilo specifičan književni i pozorišni jezik ovog pisca koji će se kasnije razviti u punom zamahu. To je takođe priča ljudi sa margine beogradskog života koji uz farsične elemente kreću se takođe i u vodama komedije apsurda. Ta praizvedba u režiji Radeta Markovića sa Oliverom Marković, Radetom Markovićem, Pavlom Minčićem i Dragutinom Dobričaninom kao protagonistima nije mogla biti uzor novoj generaciji koja je 32 godine kasnije pripremila ovo delo kao diplomsku predstavu Ninoslava Šćepanovića (premijera 8.oktobar 1996.) sa Milicom Mihajlović, Sergejem Trifunovićem i Nenadom Jezdićem iz prostog razloga da nisu ni mogli da se sećaju te predstave. Šezdesetih godina Atelje 212 je otkrivalo novog budućeg velikom dramskog pisca, a nekoliko decenija kasnije mladi umetnici su igrali, takoreći, već klasika. Treba reći da je ova postavka iz 1996.godine i poslednja predstava , rađena po njegovom delu, koju je Aleksandar Popović video na sceni. Krug se zatvorio. Dan posle premijere, 9.oktobra 1996. Popović je preminuo. Televizijski snimak je iz 1998.godine.
Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena od urednika:
Torrent Maniak

Torrent Maniak

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.209
Ljubinko i Desanka 1998 (Pozorisna predstava)Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
Poslednja izmena:
Top