Šta je novo?

Ljajić: Uspešni privrednici ulaze u propale državne firme

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Ljajić: Uspešni privrednici ulaze u propale državne firme

Na nedavnom skupu privrednika, Vlade i sindikata, domaći biznismeni ponudili su Vladi da uđu u upravne odbore propalih firmi i tako pomognu njihovom razvoju. Nimalo naivno izvršna vlast je u načelu prihvatila ideju da se uspešni privrednici late posla u posrnulim srpskim firmama, ali ne kroz menadžerisanje, već kroz kupovinu ili investiranje u ta preduzeća.

31610_0813-rasim-ljajic-foto-fonet_f.jpg


Rasim Ljajić


Na osnovu takvog dogovora priprema se mapa propalih preduzeća u Srbiji koja će Vlada ponuditi uspešnim poslodavcima za restrukturiranje ili kupovinu.

- Da ne bude zabune to nisu sva posrnula preduzeća po Srbiji, neka će nestati, ali će na mapi biti sva ona koja imaju bilo kakav potencijal za rast. Cilj je da se stanje pročisti, da se vidi ko više ne može da radi i da se pomogne u oživljavanju proizvodnje svuda gde je to moguće - kaže za „Blic“ Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike.

Poznat je stav pojedinih privrednika da bi Vlada trebalo da bude srećna ako neke firme bilo ko kupi i za jedan evro. Ministra Ljajića, pitali smo da li će biti i takvih prodaja.

- Ne mogu da govorim o ceni. Najvažnije je da neko uloži novac u te firme i da ceo proces bude transparentan i bez ikakvih sumnji - ističe Ljajić.

Ministar ne krije da prezadužena preduzeća verovatno niko neće uzeti niti u zakup niti u vlasništvo, ali smatra da to nije toliko loše. Prosto, situacija će se iskristalisati. Šta je sa onima za koja će investitori biti zainteresovani?


- Pretpostavljam da će se prodavati putem tendera, odnosno po principu Kuršumlije. Trebalo bi da napravimo još dva-tri uspešna projekta kao što je Kuršumlija, i da se vidi da li se to može uzeti kao opšti model - objašnjava Ljajić.

U ovom trenutku se ne zna koliko će biti takvih firmi, a nije poznat ni rok do kada će biti gotova mapa posrnulih firmi po Srbiji koje bi mogle stati na noge.


Izvor: Blic/J.Aleksić
 
Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.285
A što ste čekali da propadnu? Da ih kriminalci kupe za kusur iz prodavnice i operu pare? :???:
 
Top