Ljajić: Ovakva Srbija nije lider

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Ljajić: Ovakva Srbija nije lider

25. decembar 2010. | 00:16 | Izvor: Beta

Kruševac -- Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić kaže da "mi više ne možemo da pričamo da smo lider u regionu, ako to ne pokažemo". Preti debakl na izborima.

2qvw090.jpg

Ljajić kaže da je razvoj ekonomije prioritetno unutrašnje političko pitanje, a da ugled i međunarodna pozicija zavise od ekonomske moći i snage.

"Naš ekonomski razvoj mora da počiva na drugačijem modelu i ne sme da zavisi od stranih donacija i pomoći. Moramo nešto da proizvedemo, da prodajemo, da izvozimo i moramo više da štedimo nego do sada", istakao je on.

On je kazao da konsenzus oko toga šta je prioritet Srbije nikada nije bio potrebniji, i dodao da je nacionalni interes Srbije politički i ekonomski slobodan i nezavisan čovek.

"Kako mi možemo da govorimo o odbrani naših nacionalnih i državnih interesa ako imamo 750.000 nezaposlenih, platu koja je među najmanjim u regionu, blizu 600.000 ljudi koji žive od socijalne pomoći i ako imamo toliki broj nezadovoljnih građana u zemlji", rekao je Ljajić.

Ljajić je ocenio da "ova Vlada nije kriva za sve probleme sa kojima se suočavamo, nasledili smo milion problema iz prošlosti, jer je svaka Vlada prenosila, niko se nije uhvatio u koštac sa rešavanjem tih ključnih problema".

On je rekao i da, iako je dugo u politici, ne pamti da je postojalo ovoliko beznađa u društvu i nezadovoljstva među građanima i da se "plaši da će sadašnja koalicija doživeti debakl na izborima ako se nešto značajno ne promeni".

Prema njegovim rečima, Srbija mora da smanji javnu potrošnju, odliv para "i gde treba i gde ne treba", da štedi kao država i kao administracija.

"Šta će nama ambasada u Meksiku ako mi sa Meksikom imamo milion evra robne razmene? Veći su troškovi te ambasade nego što je ukupna robna razmena između naših zemalja", rekao je Ljajić.

B92

Natrag