Šta je novo?

Litra mlijeka koštat će nas devet kuna?!

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Litra mlijeka koštat će nas devet kuna?!Danas.hr 30.08.2011.


0678007.48.jpg

Ukine li Vlada subvenciju od 42 lipe za kilogram mlijeka predanog u otkup, to bi moglo izazvati lančanu reakciju čija će posljedica biti skok cijene litre mlijeka na policama na devet kuna, upozorava Elvira Sterle, predsjednica udruge Mliko.

Naime, krajem listopada prestaje važiti odluka o jednogodišnjoj zaštiti otkupne cijene mlijeka prihvaćena uoči Silvestrova 2010. kada je Vlada u proračun Ministarstva poljoprivrede za 2011. namjenski ubacila 250 milijuna kuna.

Hoće li Vlada i dogodine štititi cijenu mlijeka sa 42 lipe što radi od polugodišta 2009. godine, ministar Petar Čobanković nije mogao zajamčiti farmerima. Sukladno Zakonu o fiskalnoj odgovornosti, kazao je Čobanković, Vlada odluku o daljnjoj intervenciji može donijeti tek početkom 2012. godine, prenosi Večernji list.

Predsjednik Središnjeg saveza koji okuplja obiteljska gospodarstva Igor Rešetar i Elvira Sterle, predsjednica udruge Mliko uz koju su vezane velike farme, upozorili su da bi, ukine li Vlada subvenciju od 42 lipe, moglo doći do lančane reakcije čija će posljedica biti skok cijene litre mlijeka na policama na devet kuna! Opravdanje za takvo poskupljenje Sterle vidi u drastičnom poskupljenju stočne hrane, jer su u pojedinim vrstama cijene veće nego lani i više od 200 posto.

Također, zbog skupe hrane mnogi proizvođači ne prodaju pšenicu nego hrane stoku, a procjenjuje se da će tako potrošiti oko 30 posto prinosa iz ovogodišnje žetve, što bi za koji mjesec moglo ugroziti i cijenu kruha zbog nedostatka glavne krušarice. Sterle je kao problem istaknula i mešetarenje dijela manjih gospodarstava, procjenjuje da je takvih u ukupnom agraru oko 15 posto.
 
Top