Šta je novo?
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.946
Limunacija (2018)


screen.pngLimunacija-1080p-HDTV-x264-AAC-mkv.jpg
info.png2j5dpax78pe.png
Narodno pozorište Niš gostovalo je u Zvezdara teatru sa predstavom Limunacija, nastalom po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Nebojše Bradića. Ovu komediju Dušan Kovačević je napisao pre četrdeset godina po motivima pripovetke Stevana Sremca Limunacija na selu.


Predstava preispituje naš mentalitet i prikazuje sve teškoće kada u društvu dolazi do nekih promena. Reč je o vremenu nastajanja naprednih ideja Svetozara Markovića i ruskih prosvetitelja u drugoj polovini devetnaestog veka. S jedne strane je konzervativna sredina, a s druge, nove ideje. Sremac je bio prilično konzervativan i negovao je rigidan odnos prema promenama, što je prisutno i u njegovoj Limunaciji. Dušan Kovačević u svom komadu, napisanom po motivima Sremčeve pripovetke, ukazuje na strah od promena i nespremnost za njih, kao najveći problem svakog društva.

Igraju: Dejan Cicmilović, Dragana Jovanović, Danilo Petrović, Aleksandar Marinković, Aleksandar Mihailović, Sanja Krstović, Dragoslav Savić, Miroslav Jović, Stefan Mladenović, Miroljub Nedović, Marko Pavlovski, Marjan Todorović, Katarina Mitić, Katarina Arsić, Uroš Milojević i Dejan Gocić.


Reditelj i scenograf: Nebojša Bradić
Kostimograf: Marina Vukasović Medenica
Kompozitor: Zoran Erić
Scenski pokret: Vera Obradović
Asistent scenografa: Slavica Marković
Asistent kostimografa: Katarina Filipović
Lektor: Nataša Ilić
Organizator: Ana Veljković


Urednice emisije TV Teatar: Tamara Baračkov i Ranka Jakšić
Režija i adaptacija emisije: Andrea Ada LazićDownload.pngHidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena:
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.946

:info:Premijera predstave Limunacija, za koju je tekst pisao Dušan Kovačević po motivima priče Stevana Sremca, a režirao je Nebojša Bradić, biće održana u subotu, 1. decembra, na sceni Narodnog pozorišta u Nišu.

Tako će se posle dužeg perioda u niškom teatru igrati komad po tekstu poznatog srpskog dramskog pisca, scenariste i reditelja, a svoju prvu profesionalnu režijsku rolu imaće u Narodnom pozorištu Niš i Nebojša Bradić. Naime, on je pre oko 40 godina u niškom Pozorištu radio svoju diplomsku predstavu Nora - kuća lutaka.

Prema rečima Kovačevića, ova komedija napisana po motivima Sremčeve pripovetke Limunacija na selu, bavi se palanačkim mentalitetom naših ljudi i njihovom odnosu prema vlasti.
Iako nezadovoljni realnošću i sopstvenim životom, oni zaziru od svega novog i bilo kakve suštinske promene, a "revolucija“ u njihovoj interpretaciji postaje sitnošićardžijska i ličnointeresna. Priča o tragičnoj ljudskoj nadi da će „nova vlast“ sve promeniti i surovoj realnosti koja je opovrgava - objašnjava Kovačević.​

Reditelj Bradić ističe da Limunacija nije Sremčeva priča o učitelju koji dolazi u zabito selo pun gotovih fraza evropske socijaldemokratije, već Kovačevićeva porazna slika naših naravi i običaja koji se prostiru do današnjih dana.

Budući da stalno opada poverenje u institucije, novi narodni tribuni imaju cilj da narodne želje provedu u izvršnu vlast. Oni su tu da bi nekome "ulepšali dan“, kako je to poručivao sugestivni heroj u filmu Prljavi Hari - napominje Nebojša Bradić.​

Pored režije, Nebojša Bradić je zadužen i za scenografiju, kostimografkinja je Marina Vukasović Medenica, kompozitor Zoran Erić, a koreografkinja Vera Obradović.


U predstavi igraju Dejan Cicmilović, Dragana Jovanović, Danilo Petrović, Aleksandar Marinković, Aleksandar Mihailović, Sanja Krstović, Dragoslav Savić, Miroslav Jović, Stefan Mladenović, Miroljub Nedović, Marko Pavlović, Marjan Todorović, Katarina Mitić, Katarina Arsić, Uroš Milojević i Dejan Gocić.


Izvor : juznevesti.com​
 
Poslednja izmena:
Top