Šta je novo?

Liječnici moraju operirati na +30

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Liječnici moraju operirati na +30Danas.hr 02.06.2011.

0240007.48.jpg

Već dva-tri dana klime i ventilacija ne rade, pa temperatura u operacijskim dvoranama na splitskim Križinama raste i do 31 °C. Ako se zna da temperatura u operacijskoj dvorani mora biti od 18 do 20 stupnjeva, jasno je u kakvoj 'mikrovalnoj' rade liječnici te u kakvoj 'fritezi' pacijenti leže na operacijskom stolu.

Uzbuna među kirurzima u bolnici na Križinama. Prema neslužbenim informacijama, pet operacijskih dvorana u kojima svoje operacije obavljaju urolozi, ortopedi i plastičari gotovo da nisu za upotrebu, i to zbog jednostavnog razloga - ne rade im klimatizacijski uređaji, kao ni ventilacija. Taj problem je prisutan već duže vrijeme, no za kupovinu i montažu novog sustava potrebna su milijunska sredstva, koje KBC nema, piše Slobodna Dalmacija pozivajući se na izvor iz bolnice.

"Ma najmanji je problem u liječnicima i sestrama. Pacijenti podvrgnuti operacijama u takvim uvjetima idealni su za infekcije, a osoblje tijekom operativnog zahvata ne može disati.

Operator i medicinsko osoblje na sebi tijekom operacije imaju nekoliko "slijedova" odjeće, pa znoj kaplje "sve u šesnaest".

Liječnici tijekom operacije moraju biti skoncentrirani na ono što rade, a ne na brisanje znoja s lica. O svemu ovome obavijestili smo Tehničku službu bolnice i očekujemo da se ovo nemoguće stanje riješi", kaže zaposlenica KBC-a s Križina.

U ovih pet operacijskih dvorana na Križinama dnevno se obavi od 15 do 20 operativnih zahvata i svi ti pacijenti posljednjih nekoliko dana bivaju operirani u "kotlu".

Navodno se radi na otklanjanju problema, koji nije nov i koji datira još od kraja ljeta 2010. godine kada je prvi put "zaštekala" rashladna centrala.
 
Top