Šta je novo?

Licna istorija, Dobrica Cosic (2009)

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.947
Licna istorija, Dobrica Cosic (2009) TV teatar


screen.pngLicna-istorija-Dobrica-Cosic-2009-SF.png
info.png
Alternativno pozorište „Ogledalo” premijerno će sutra uveče u Beogradskom dramskom pozorištu izvesti predstavu „Lična istorija”, zasnovanu na memoarima Dobrice Ćosića. Okosnicu komada, zapravo, čine Ćosićeve knjige „Piščevi zapisi 1993–1999” i „Vreme zmija 1999–2000”, u kojima se autor, kroz svoja razmišljanja, dotiče društveno-političkih događaja poslednje decenije 20. veka.

– Sve se to, maltene, desilo juče i smatram da je bitno da progovorimo o tom vremenu koje smo činili, a koje se danas sve više zaboravlja. Jedna od rečenica u ovom komadu glasi: „Treba da najzad počnemo ozbiljno da razmišljamo o sebi”. Mislim da je to poruka ove predstave – kaže za naš list Ljubivoje Tadić, režiser, dramaturg i glavni glumac „Lične istorije”.

– O dramatizaciji ovih dela počeo sam da razmišljam još pre godinu dana jer smatram da je pravi trenutak da se osvrnemo na to kakvi smo i šta se dešava s nama; kuda smo to krenuli i zalutali u nekoj svojoj isključivosti i lakomislenosti – dodaje Tadić naglašavajući da, uprkos ispovednom tonu dramatizovanih dela, predstava nije monodramska.

Na sceni će se pored njega, u ulozi Ćosića, naći i članovi grupe „Tundri” iz Vrbasa, koji će „uživo” izvoditi muziku Marjana Babića. Društvo će mu praviti i glasovi Karla Popera, Aleksandra Solženjicina, Karla Jaspersa i Emila Siorana, koje će za ovu priliku reprodukovati Ivan Galebović i Ognjen Daković. Komad prati hronologiju zbivanja i piščeva preispitivanja kroz zamišljene dijaloge sa literarnim sagovornicima.

– Iako Ćosićevi „Zapisi” svedoče o jednom istorijskom periodu, u predstavi neće biti korišćen dokumentarni materijal. Hteli smo da se fokusiramo na sam tekst u kojem se prepliću lično, društveno i nacionalno preispitivanje. „Lična istorija” je, zapravo, moje tumačenje onoga što je Dobrica Ćosić napisao o tom periodu – objašnjava Tadić.

Jedna od dramatizovanih knjiga, „Vreme zmija 1999–2000”, bila je, da podsetimo, pre nekoliko meseci u centru medijske pažnje, kada su Komitet pravnika za ljudska prava i Helsinški odbor za ljudska prava podneli krivičnu prijavu protiv Dobrice Ćosića zbog rasne i druge diskriminacije, te izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. Za primer je uzeta rečenica iz knjige u kojoj se Albanci opisuju kao „socijalni, politički i moralni talog tribalnog, varvarskog Balkana, koji uzima za saveznika Ameriku i Evropsku uniju u borbi protiv najdemokratskijeg, najcivilizovanijeg, najprosvećenijeg balkanskog naroda – srpskog naroda”. Ljubivoje Tadić kaže da spornu rečenicu nije koristio u predstavi, ocenjujući taj slučaj „bizarnim, isključivim i površnim”.


lternativno pozorište „Ogledalo” u Beogradskom dramskom pozorištu izvesti predstavu „Lična istorija”, zasnovanu na memoarima Dobrice Ćosića. Okosnicu komada, zapravo, čine Ćosićeve knjige „Piščevi zapisi 1993–1999” i „Vreme zmija 1999–2000”, u kojima se autor, kroz svoja razmišljanja, dotiče društveno-političkih događaja poslednje decenije 20. veka.

Sve se to, maltene, desilo juče i smatram da je bitno da progovorimo o tom vremenu koje smo činili, a koje se danas sve više zaboravlja. Jedna od rečenica u ovom komadu glasi: „Treba da najzad počnemo ozbiljno da razmišljamo o sebi”. Mislim da je to poruka ove predstave – kaže za naš list Ljubivoje Tadić, režiser, dramaturg i glavni glumac „Lične istorije”.
screen.png


Licna-istorija-Dobrica-Cosic-2009-divx.jpg

Download.pngHidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena:
Top