Šta je novo?

Leto tek od 15. jula?!

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.132
Beograd 18. 05. 2010
PressLeto tek od 15. jula?!


U Srbiji je juče bio najhladniji majski dan u poslednje 22 godine, kažu za Press u Republičkom hidrometeorološkom zavodu. Olujni vetar sa jakom kišom mučio je stanovnike većeg dela zemlje, a po rečima prognostičara, nestabilno vreme sa čestom kišom očekuje se sve do polovine jula, za kada se predviđa početak pravog leta!

0801-Beta.jpg


Temperatura se juče čitavog dana kretala oko sedam stepeni, a hladnije je bilo samo 2. maja 1988. godine, kada je u našoj zemlji padao sneg. Prognostičar RHMZ-a Nedeljko Todorović kaže da se od srede očekuje neznatno poboljšanje vremenskih prilika, ali da će u narednom dužem periodu biti nestabilno sa čestim kišnim intervalima.
- Oblačno, hladno i vetrovito biće i danas u većem delu zemlje. Kiša će u Beogradu i u većini mesta u Srbiji padati tokom većeg dela dana, ali slabijeg intenziteta u odnosu na vikend. Maksimalne temperature od srede biće za dva do tri stepena više nego tokom jučerašnjeg dana, koji je bio najhladniji, najkišovotiji i najvetrovitiji - rekao je Nedeljković.
Ono što nikako ne spada u lepe vesti je da česte pljuskove sa grmljavinom možemo očekivati i tokom juna, sve do polovine jula, posle čega bi vreme trebalo konačno da se stabilizuje.

Nestabilno do kraja nedelje
Do ponedeljka, 24. maja, biće promenljivo oblačno, a od utorka 25. do petka 28. maja suvo i toplo vreme sa temperaturama iznad 25 stepeni.
- Do petka će temperature biti u maksimalnu porastu, do 20 stepeni, ali će biti praćene povremenim pljuskovima sa grmljavinom. U poslednjoj nedelji maja biće znatno lepše vreme, bez padavina, koje će nam ponovo doneti osveženje poslednja dva, tri dana ovog meseca - naveo je Nedeljković.

- Skoro svake godine u maju i junu nalete jedno ili dva zahlađenja sa obilnom kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ove godine je to malo izraženije u pogledu temperature. Početkom narednog meseca biće toplije, ali će se ipak pojavljivati i periodi osveženja. Takav ritam pratiće nas sve dok se ne dostignu maksimalne letnje temperature, otprilike tek sredinom jula. Od tada pa do prve polovine avgusta možemo očekivati duži suv period - kaže Nedeljković.
Prognostičar Časlav Stanojević kaže da je hladniji dan u maju u odnosu na jučerašnji bio zabeležen još 1988. On dodaje i da je mesec maj u proseku najkišovitiji u celoj godini.
- Prethodni najhladniji majski dan zabeležen je 1988. Bio je to 2. maj, kada je čak i u Beogradu padao sneg, a minimalna temperatura bila je stepen ispod nule. Ali, u suštini, svaki maj je sličan, jer se tog meseca uvek ponavljaju epizode sa danima u kojima je temperatura ispod proseka za ovo doba godine. Međutim, njegova najveća odlika su kiše - naveo je Stanojević.

(Lj. R.)

 
Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.285
Ako nastavimo i dalje sa industrijalizacijom i modernizacijom civilizacije na uštrb prirode, imaćemo mi i sneg u julu i žegu u januaru...
 
Top