Šta je novo?

Lepo vreme u sred zime - šok za organizam

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
Lepo vreme u sred zime - šok za organizam

Kada dođe do temperaturne razlike hronični bolesnici imaju više problema nego uobičajeno, rekla je za RTS dr Nada Macura, portparol Hitne pomoći.

macura-blic-x.jpg


"Preko dana uglavnom se javljaju pacijenti sa šlogovima, a noću sa infarktima", dodala je Macura.
Srbija je prethodnih dana bila pogođena veoma niskim temperaturama i okovana snegom i ledom. Taj period građani Srbije su, izgleda, prebrodili lakše nego neke druge zemlje u okruženju i Evropi.
"Dani koji su usledili i naglo otopljavanje, doneli su mnogima zdravstvene probleme. Kako se organizam "šokira" kada zaspi na minus 27 stepeni, a probudi se na plus devet stepeni", objasnila je ona.
Macura je naglasila da kada dođe do temperaturne razlike hronični bolesnici imaju više problema nego uobičajeno i dodala da se preko dana uglavnom javljaju pacijenti sa šlogovima, a noću sa infarktima.
Doktorka je objasnila da nagle promene temperature imaju uticaja i na potpuno zdrave osobe, jer izazivaju kolebanje organizma i dodala je da se može osetiti pospanost, nevoljnost kao i simptomi slični depresiji.
"Kod zdravih osoba nevolje će proći za dan-dva, dok kod starijih i hroničnih bolesnika tegobe mogu trajati i do pet dana", napomenula je Macura i dodala da se hipertenzija kod pacijenata mora dovesti u red.
Doktorka Macura je preporučila fizičku aktivnost i redovno uzimanje terapije.
Na pitanje kako visoke temperature utiču na širenje virusa Macura je odgovorila da se virus njlakše širi u zatvorenim, neprovetrenim prostorijama i naglasila da se ne treba preterivati sa temperaturom u prostorijama gde se boravi.
Sobzirom na to da se bliže novogodišnji praznici Macura je apelovala na sugrađane da ne koriste petarde, jer se svake godine u ovo vreme dešavaju povrede očiju i ruku i dodala je da još uvek nema takvih povreda.

Autor: Blic online, RTS
 
Top